Hogyan zajlik egy szép széder este a közösségben és az otthonunkban

Kovászos eladási meghatalmazás kitölthető a zsido.com oldaláról

A nyolcnapos ünnep (idén 2017. április 10. estétől április 18. estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második könyvének 1–15. fejezete írja le.

Melyek a különleges peszáchi törvények?

A kovászos: Az egyik az a kötelezettség, hogy otthonunkat teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól. Az előírás szerint a kovászos “ne legyen látható” és “ne legyen fellelhető”: ki kell takarítani, fel kell kutatni és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Peszáchkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat -, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben.seder-table Az eladás: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével “eladjuk” egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Peszách után minden visszakerül a birtokunkba, az eladás mégis törvényes. A macesz: A másik kötelezettség, hogy megfelelő mennyiségű, Peszáchra alkalmas kóser ételt készítsünk elő, és legyen mit ennünk az ünnep nyolc napján. Ezek közül a legfontosabb a mácá (macesz), mert ez helyettesíti a kenyeret. Az edények: Peszáchkor nem használhatjuk a rendes edényeket és evőeszközöket, mert azok chámécosak. Sok háztartásban van elkülönített edény- és étkészlet, amelyet csak Peszáchkor használnak. Akinek nincs külön peszáchi edénye, annak ki kell kóserolnia a rendes edényeket. A főzéshez és tálaláshoz használt edényeket vízben kell kiforralni, azokat pedig, amelyekben – akár szárazon, akár zsiradékban – sütni vagy pirítani szoktunk, tűzben izzítani. A széder: A nagy felkészülés után, az ünnep első két estéjén – az idén április 19-én és 20-án – kerül sor a hagyományos széderre, az ünnepi vacsorára. A széder során minden zsidónak 1. maceszt kell ennie, lehetőleg kézzel gyúrt, “smurá” maceszt, 2. négy pohár bort kell meginnia a megjelölt időkben, elsőként a kidusnál (lehetőleg vörösbort), 3. keserű füvet kell ennie, 4. el kell mondania a Hágádát, az egyiptomi kivonulás történetét. A “hágádá” szó “elbeszélést” jelent. A Hágádá egyben a széder lebonyolításának “forgatókönyve” is. 5. Dicsőítő zsoltárokat (Hálélt) kell mondania.

Gyönyörű kisfilm a smure (őrzött) kézi macesz készítéséről.

Pészchi Hágádá- Az Örködés Éjszakája, Kapható az EMIH központban

ÓBUDAI ZSINAGÓGA