Pészách 2018.03.30-2018.04.07

Közeleg Pészách ünnepe / 2018.03.30.
Mivel már csak néhány hetünk van Pészách 8 napos ünnepéig, egy kis emlékeztető, hogy mit is ünnepelünk és hogyan is kell felkészülnünk rá.
A nyolcnapos ünnep (idén 2018. március 30. estétől április 7. estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését Mózes második könyvének 1–15. fejezete beszéli el.

Az egyik kötelezettség, hogy otthonunkat teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól. Az előírás szerint a kovászos “ne legyen látható” és “ne legyen fellelhető”: ki kell takarítani, fel kell kutatni és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Peszáchkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat -, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben stb.

Másik kötelezettség, hogy megfelelő mennyiségű, Peszáchra alkalmas kóser ételt készítsünk elő, és legyen mit ennünk az ünnep nyolc napján. Ezek közül a legfontosabb a mácá (macesz), mert ez helyettesíti a kenyeret.
Peszáchkor nem használhatjuk a rendes edényeket és evőeszközöket, mert azok chámécosak.

A széder: A nagy felkészülés után, az ünnep első két estéjén – az idén március 30-án és 31-én – kerül sor a hagyományos széderre, az ünnepi vacsorára. A széder során minden zsidónak maceszt kell ennie, lehetőleg kézzel gyúrt, “smurá” maceszt, négy pohár bort kell meginnia a megjelölt időkben, elsőként a kidusnál (lehetőleg vörösbort), keserű füvet kell ennie, el kell mondania a Hágádát, az egyiptomi kivonulás történetét.
A “hágádá” szó “elbeszélést” jelent. A Hágádá egyben a széder lebonyolításának “forgatókönyve” is és Dicsőítő zsoltárokat (Hálélt) kell mondania.
A szédertál szimbolikus kellékeire, ételeire az alábbiakban Köves Slomó rabbi megadja a válaszokat.
Zroá
Vegyünk egy csirkenyakat, a lehető legcsupaszabbra kaparjuk le a húsát, majd égessük szenesre. A zroá emlékeztett bennünket a peszáchi áldozatra, amit valamikor a Jeruzsálemi Szentélyben hozott minden család, és amely szerves része volt a Széder vacsorának.
Máror
Mossunk meg egy fejes salátát, bontsuk levelekre, majd a leveleket egyesével nézzük tüzetesen át, nehogy kis bogár legyen rajta. A tormát reszeljük le és egészen a Széder estig tegyük jól lezárt dobozba, ne hogy az „ereje” kimenjen. A Széder tál elrendezésekor a tormát tegyük egy levél salátába és azt hajtsuk össze. A tormával a rabszolgaság keserűségére emlékezünk.
Bécá
Főzzünk keményre egy tojást (lehetőleg fehér héjút, amivel nincsen kósersági probléma). A tojást héjában tegyük a Széder tálra. Ezzel a másik ünnepi áldozatra a chágigára emlékezünk.
Chároszet
Keverjünk össze reszelt almát, nagyszemre darált diót, reszelt körtét és egy pár csepp vörös bort (ezt is közvetlenül a Széder tál elkészítésekor szokták hozzátenni). Ebbe a „malter” keverékbe fogjuk mártogatni a Széder tál egyes szimbolikus ételeit, megédesítve azokat.
Kárpász
Helyezzünk egy főtt (hámozott) krumpli darabot, vagy egy megpucolt hagymát a Széder tálra. Ezt majd a Hágádá elmesélésének elején fogjuk sósvízbe mártva megenni, a gyerekek érdeklődését felkeltve.
Cházeret
Mossunk meg egy fejes salátát, bontsuk le levelekre, majd a leveleket egyesével nézzük tüzetesen át, nehogy kis bogár legyen rajta. A tormát reszeljük le és egészen a Széder estig tegyük jól lezárt dobozba, ne hogy az „ereje” kimenjen. A széder tál elrendezésekor a tormát tegyük egy levél salátába, és azt hajtsuk össze. Ezt az adagot majd „Hilél szendvicséhez” fogjuk használni.
Három macesz
A széder tál alatt három teljes (lehetőleg kézzel sütött smure) macesz legyen. Az asztalra tegyünk még maceszt, hogy mindenki számára legyen elegendő.
Sós víz
Készítsünk elő egy kis tálkába sós vizet.
Négy pohár bor
Legyen az asztalon annyi bor, hogy minden felnőtt legalább négy pohárral meg tudjon inni.
zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA