,,70 év unokái fotósorozat 2. rész

Az EMIH egyedülálló kezdeményezése 2015-ben valósult meg a fotósorozat elkészítésével.

Szomorú, hogy azóta többen eltávoztak tőlünk, de emléküket a fotókon is megőrizzük, – az unokák, dédunokák pedig azóta felnőttek.

A fotók 2015-ben a Madách téren szabadtéri kiállítás keretében be lettek mutatva, de a szép fotókat itt zsinagógánk web oldalán is szeretnénk, ha minél többen látnák, ezzel is emlékezni, emléket állítani és megköszönni ezerszer is a fotókon szereplőknek!

A képeken a holokauszt túlélők és akkor még a legfiatalabb családtagjaik , unokáik, dédunokáik jelennek meg, szimbolizálva a generációk egymás mellett élését és a túlélést, a továbbélést.

A fotósorozat mottója – 70 év unokái – egyidejüleg jelezi a holokauszt 70. évfordulóját és a generációk közötti kötődést, a szoros lelki köteléket.

A fotózáson részvevők nyilatkozatot tettek arról, milyen mélységben és módon kívánnak szerepelni a projektben.

Erzsike néni (86 éves): 15 évesen deportálták Auschwitzba édesanyjával és két nővérével együtt a Nógrád megyei Somoskőújfaluból. Az édesapját 1944-ben az otthonukból ismeretlen helyre hurcolták, ahonnan a szeretteihez soha nem térhetett vissza. Erzsike néni és édesanyja a két nővérével a csodával határos módon túlélték a borzalmakat. A közeli és a távoli rokonságukból minden hozzátartozójukat megölték. 2014. november 1-én Erzsike néni nővére, Éva elhunyt. A képen Éva néni dédunokája Benjámin és Erzsike néni látható.

Sári nagymama (93), unokái: Samu (9), Dávid (5) és Eszter (5) / szöveg lesz

Újságíró saját történet Bandi Tamás (75) 5 évesen a gettóban vészelte át a holokausztot. Édesapja munkaszolgálatos volt, az orosz fronton halt meg. Édesanyját 1944-ben a nyilasok vitték el és a Bergen-Belseni koncentrációs táborból ő sem jött vissza. Felesége 2 éves volt, amikor nagymamájával és nővérével a pesti gettó szenvedéseit kellett átélnie. Édesapja a munkaszolgálatból nem tért vissza, Édesanyja Ravensbrükből súlyos betegen jött haza és fiatalon kellett elvesztenie. Nagyobbik unokájuk 23 éves, kisebbik unokájuk 8 éves és követik a hagyományokat.

Nagymama (76) 5 évesen viszontagságok közepedte a gettóban élte túl a vészkorszakot. Édesapja a munkaszolgálatból szerencsésen megmenekült, nyomdász, tipográfus volt.  Édesanyja, jóemberek segítségével élte túl a holokausztot, kereskedő volt. A családjából szinte mindenki odaveszett. A fotón 4 unokájával látható.

Abai-Singer Tamás holokauszt-túlélő és nevelt fia Bereznyei István / együtt a zsidó hagyományok útján.

Név nélkül

Lázár Eszter (78): “A szüleim ugyan elmagyarázták, hogy miért kell nekem, hétévesen, sárga csillagot viselnem, mégis, olyan bűntudatot éreztem, mintha valami rosszat követtem volna el. Ez végig kísért a következő hetven évben egészen a mai napig.” 

Unokáik, Dávid (25), Áron (20), Anna (6) Lea (4) Mellékletben saját történet / Csillagos házak

Ádám (74) unokái, Dávid (25), Áron (20), Anna (6), Lea (4)

Sándor 1939-ben született, öt évesen a gettóban élte túl a vészkorszakot. Szülei túlélték a holokausztot, édesapja munkaszolgálatos volt, édesanyja a budapesti gettóban raboskodott, testvére nem született. Budapesten orvos lett. Lánya a zsidó hagyományok szerint házasodott. Három unokája, Sámuel, Hanna és Jordán Budapesten és Bécsben élnek. A képen Hanna (4) és Jordán (2) látszanak.

Katalin 1944 nyarán született Budapesten, édesanyja az újszülöttel a fővárosban folyamatosan 13 helyen bujkálni kényszerült és a  csodával határos módon túlélték az üldöztetést. Testvére nem született. Két gyermekétől (Júliától és Nórától) összesen három unokája van: Sámuel (14), Hanna (4) és Jordán (2). A képen a két legkisebb unokája látható, Hanna és Jordán.

Édesanyám és édesapám is holokauszt túlélő. Mindketten gyerekként megélték az első világháborút, majd a zsidótörvényeket és a vészkorszakot. Édesanyám két fivérét munkaszolgálatra vitték. Idősebbről Borból érkezett utoljára hír, a kisebbről azt sem tudták hova vitték, róla semmi hír nem jött. Édesanyámat az óbudai téglagyárba, onnan a budapesti gettóba vitték. Húgát Pestről Győrig hajtották gyalogmenetben. Édesapámat Ukrajnába vitték munkaszolgálatra. Öccsét szintén munkaszolgálatra vitték, de nem tudni hova. Édesapám a munkaszolgálatból megszökött és „közvetlen csatlakozása” volt Sachsenhausenbe. A koncentrációs tábort egy lengyel csapat szabadította fel.

Én magam, így három nagybátyámmal vagyok szegényebb, akik nem tértek vissza. Szüleim és nagynéném túlélték, és megpróbáltak újra „normális” életet élni. Nem kis büszkeséggel mondhatom, hogy sikerült nekik.  Életvidámak, jó kedélyűek voltak. Tudták élvezni az életet. Sok más mellett ezt az életszeretetet adták nekem, mely az egyik legértékesebb munícióm.

Klári néni (75): öt éves korában deportálták a családját. Csak Ő és a bátyja Gyuri élték túl a holokausztot. Mivel szüleik meghaltak, mindketten árvaházban nőttek fel, de sajnos egymástól szétválasztva. Édesanyja háztartásbeli úrinő, Édesapja pedig jogász volt.               Legkisebb unokája, Dávid 4 éves, aki boldog, hogy van egy csupa-szív nagymamája.

szöveg nélkül

Mariann néni (79): nyolc évesen édesanyjával és testvérével Debrecenből deportálták Strasshofba, majd onnan gyalogmenetben hajtották tovább Mauthausen-be. Ők mindhárman felszabadulás után visszatértek Magyarországra. Mariann vegyész lett, testvére közgazdász. Édesapja nem tért vissza a munkaszolgálatból. Tamás unokája folytatja a hagyományokat.

Név nélkül

Margit (72) 2 éves, nővére 4 éves volt, amikor elvitték őket Édesanyjukkal együtt. Mindhárman túlélték a borzalmakat, de egész életükre kihatással volt. Édesapját már korábban elvitték. Édesapja  ügyvéd, édesanyja  védőnő volt. A képen a lányával, nővére lányával látható. Van egy 32 éves unokája is, aki egyetemet végzett.

Radácsi Éva

szöveg nélkül

szöveg nélkül

Péter bácsi (72): két évesen Édesanyjával élt csillagos házban, majd hamis papírokkal bujkáltak. Családjából többen odavesztek. Édesanyja gyógyszerész, Édesapja mérnök volt.    Hét unokája van, akik tovább viszik a családi hagyományokat.

Perlaki Rezső, Perlaki Rezsőné és unokájuk Tzivia

Róna Róbert

Simon Tiborné

ÓBUDAI ZSINAGÓGA