A Chábád átformálja az amerikai zsidóságot

Az Egyesült Államokban egyre több zsinagóga élén állnak a Chábád rabbijai és az amerikai zsidók közel húsz százaléka vesz részt a Chábád által szervezett eseményeken. A trendnek egyszerre oka a felavatott és munkába álló lubavicsi rabbik nagy száma és a nem-ortodox irányzatok iránti egyre csökkenő érdeklődés is – írja a JPost.

2023-ban az Egyesült Államokban a nem ortodox irányzatok összesen száz új rabbit avattak. A legnagyobb reform tanintézményben, a Hebrew Union College-ban 35, a konzervatív mozgalom zászlóshajójában, a Jewish Theological Seminary-ban pedig 14 hallgató vehette át a diplomáját. Ezzel egyidőben a Chábád-mozgalomhoz tartozó, Morristownban működő Rabbinical College of America 147 jesivanövendéket avatott rabbivá, s hozzájuk csatlakozott még további ötven, különböző Chábád-intézményben felavatott rabbi. Az ortodox világban természetesen számos más irányzatban is avattak új rabbikat, ám a pontos számok nem ismertek.

Annyi bizonyos, hogy a modern-ortodox szellemiségű Yeshiva Universityben az elmúlt négy évben 225 hallgató kapott rabbi diplomát.

A legdrámaibb helyzet az egyre zsugorodó konzervatív mozgalomban alakult ki, ahol a megfelelő utánpótlás hiánya miatt egyre több zsinagóga működik rabbi nélkül.

A Pew kutatóintézet 2020-as, az amerikai zsidó életet kutató felmérése szerint közel minden ötödik zsidó a Chábád által szervezett programokat és szertartásokat látogatja, és 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy időnként ellátogat valamilyen Chábád rendezvényre. Tovább érdekesség, hogy a Chábádhoz járó emberek csupán 24 százaléka nevezte magát ortodoxnak, 26 százalékuk konzervatívnak vallotta magát, 27 százalék pedig reformnak. A válaszadók 16 százaléka egyik irányzathoz sem tartozik. A megkérdezett ortodox zsidók 46 százaléka, a konzervatívok egynegyede, a reformok 12 százaléka és az irányzatokon kívüliek nyolc százaléka mondta, hogy időnként ellátogat valamilyen lubavicsi rendezvényre.

A Chábád-központok száma folyamatosan növekszik az Egyesül Államokban. 2016-ban jelenthették ki, hogy mind az ötven tagállamban jelen vannak, miután Dél-Dakotában is megnyílt az első lubavicsi kirendeltség. Az átalakulás a különböző irányzatokhoz tartozó zsinagógák számának változásában is megfigyelhető: 2001 és 2021 között a konzervatív zsinagógák száma 877-ről 558-ra csökkent, ami 36 százalékos visszaesést jelent. A reformok 2001-ben még 963 zsinagógát működtettek, húsz évvel később már csak 916-ot, ami 15 százalékos csökkenésnek felel meg. A hagyományos ortodox közösségek sem teljesítettek jól, itt 33 százalékos volt a szűkülés, mivel 2001-ben még 1156 zsinagógát mondhattak a magukénak, 2021-ben viszont már csak 775-öt. Ezzel egyidőben a Chábádhoz tartozó zsinagógák száma folyamatosan emelkedett, méghozzá 199 százalékkal. 2001-ben 346 zsinagógájuk volt, húsz év elteltével azonban már 1036.

Címlapkép: chabad.org

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA