A pihenés ideje

Elul hónap újholdjának közeledtével, amíg még tart ez az időszak, ismerkedjünk meg a béjn házmánim fogalmával. Azt jelenti: az idők között, és azokra a néhány hetes időszakokra utal, melyek a jesivák zmánnak, vagyis időnek nevezett szemeszterei között telnek el.

A jesivákban a tanítás elul hónap elsején kezdődik, és tisré hónap tizedikéig, vagyis jom kipur napjáig tart. Ezt követi az év első bájn házmánim időszaka, mely a sok vidámsággal járó sátoros ünnep, szukot végéig tart. Szukot után kezdődik a niszán hónap elejéig négy, vagy – szökőévben – öt hónapot felölelő téli tanítási időszak, melyet a peszáchi béjn házmánim szünet követ, és a kovásztalan kenyér ünnepe után újabb három hónap tanulás következik, mely tisá beáv gyásznapjával ér véget. Most tehát ebben az időszakban vagyunk, tisá beáv és ros chodes elul között, a nyári béjn házmánimban.

Ez a periódus nem létezett mindig, a zsidó nép több ezer éves története során, csupán az utolsó néhány száz év fejlődésének eredménye. Ahogy egyre nagyobb igény mutatkozott a körülvevő társadalmakban olyan, korábban ismeretlen fogalmakra, mint feltöltődés, a pihenőidő, úgy alakult ki a zsidókban is a vágy ugyanerre. A mai időbeosztás valamikor a XVI-XVII. század során alakult ki, a ránk maradt írásos emlékek tanúsága szerint.

Nem mindenki támogatja azonban az ötletet, mert sokan attól tartanak, hogy a bócherek, vagyis a jesivában tanuló ifjak túlságosan gyorsan elszoknak a tanulástól, és elfelejtik mindazt, ami korábban már a fejükbe ment. Ezeket az időszakokat napjainkban sokan családjuk meglátogatására, Izrael felfedezésére, családi kirándulásokra, természetjárásra használják fel. Különösen hászid körökben népszerűek az ún. béjn házmánim jesivák, vagyis olyan intézmények, melyek éppen ezekben az időszakokban kínálnak keretet és oktatási programot az érdeklődők számára. Ezekben akár olyan traktátusokat is tanulmányozhatnak a Talmudból, melyek nincsenek benne az általánosan használt tanrendben, vagy kiköltözhetnek a természetbe, hogy a megszokottnál kissé lazább körülmények között tanulhassanak. Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneersohn rabbi szintén azt a megoldást támogatta, hogy hozzanak létre nyári jesivákat, illetve béjn házmánim jesivákat, és ezek a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek, és hozzásegítik a tanulókat, hogy a szigorú és kötött napirend (széder) keretein kívül is tanulással tudják eltölteni napjaikat.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA