Adományboltot nyitott az EMIH Budapesten

A VIII. kerületi Baross utcai boltban többek között tiszta ruhák, evőeszközök, gyermekjátékok is megtalálhatóak – jelképes összegekért

Adományboltot nyitott az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, a CEDEK kedden Budapesten, a VIII. kerületben található, Baross utca 61. számú épületben. A kezdeményezés újdonsága, hogy a szolgáltatás igénybevevői maguk is adományozóvá válnak: a rászorulók 250 forintért vásárolhatják meg a mások által felajánlott ruhákat, könyveket, játékokat – ezzel a jelképes összeggel a szeretetszolgálat munkáját támogatják. Az átadón Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Sára Botond Attila, a kerületi alpolgármestere is részt vett.

A keddi megnyitó rendezvényen megjelenő egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntő beszédében a kezdeményezés újdonságát hangsúlyozta. Soltész Miklós bátor lépésnek nevezte az adománybolt létrehozását, hiszen, mint mondta, korábban még nem fordult elő, hogy egy helyen történjen az adományozás és az adakozás. A bolt ezzel kapcsolatot teremt az adakozók és a rászorulók között – emelte ki.

Az EMIH vezető rabbija a közösségépítés fontosságáról beszélt. Köves Slomó elmondta, hogy az EMIH a karitatív munkában összekapcsolja a segítségnyújtást a közösségépítéssel. Az adományboltban közösséggé válhatnak azok, akik idehozzák feleslegessé vált tárgyaikat és azok, akik hazaviszik és tovább használják azokat – fogalmazott.

A kezdeményezés hátterét megvilágítva Köves Slomó arról is beszélt, hogy a zsidóság a róla kialakult kép szerint befelé forduló, zárt közösség, ezért az utóbbi időszakban különösen fontosnak tartják, hogy nyissanak a társadalom szélesebb rétegei felé. Ennek kapcsán felidézte, hogy a CEDEK rendszeresen oszt meleg ételt, küld adományokat Észak-Magyarországra és Kárpátaljára, gyermekotthonokat támogat és ösztöndíjprogrammal segíti hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását. Az egyre aktívabb karitatív-szociális tevékenység indokolta, hogy az EMIH külön szervezetet hozzon létre ezekre a feladatokra, ráadásul már második éve az EMIH számára felajánlott SZJA egyházi 1%-ok is a szeretetszolgálathoz kerülnek.

Sára Botond Attila, a VIII. kerület alpolgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat és a mellettük lévő épületbe költöző szeretetszolgálat egymás munkáját segítik, ugyanakkor kiemelte, hogy a kerület is számos hasonló, karitatív kezdeményezést indított már útjára. “Józsefváros nehéz sorsú kerület, ezért a szeretetszolgálat jó helyre költözött” – fogalmazott.

Szilágyi Nóra, a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője felidézte, hogy a szervezetük pont azzal a céllal jött létre, hogy nemre, korra és vallásra való tekintet nélkül segítsen. „A tavalyi évben indított kampányunk során a hazánkban élő több mint 20 000 állami gondozásban élő gyermekeknek segítünk. Négy gyermekotthont támogatunk rendszeresen az országban Szekszárdon, Hajdúnánáson, Békéscsabán és Budapesten” – emlékeztetett. Szilágyi Nóra az adománybolt létrehozását újabb mérföldkőnek nevezte. „Sok budapesti család, rászoruló életét is segíteni akartuk azzal, hogy ebben a boltban, ahol most állunk személyesen választhatják ki azt, amire igazán szükségük van: legyen az egy kabát, egy könyv vagy akár egy gyermekjáték.”

A CEDEK vezetője végül megköszönte azoknak a segítségét, akik a felajánlásaikkal lehetővé tették az adománybolt megnyitását.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA