Álhír a videokonferencia-széder

Sajnos most, a világjárvány idejében nagyon sok az álhír, a „fake news”. Mindenfélét olvasni arról, hogy mennyire súlyos is valójában a betegség, vagy éppen mivel lehetne gyógyítani a citromtól a ráolvasásig. Ilyenkor különösen fontos az információk hitelességének ellenőrzése és nagy a felelősségünk abban is, hogy ne terjesszünk hamis híreket. Ahogy magáról a betegségről vannak álhírek, úgy a betegség háláchikus kérdései kapcsán is találkozhatunk hamis híresztelésekkel, amikkel ugyanolyan gondosan kell eljárnunk, mint bármilyen más hír ellenőrzésében.

A legújabb ilyen nagy port kavart hír arról szólt, hogy egyes izraeli szfárádi vallási vezetők idén megengedték, hogy videokonferencián keresztül széderezzenek az izolációban vagy karanténban levők idős rokonaikkal. A hír magyarul is megjelent, az emberek nagy örömmel osztották meg egymással.

Sajnos, annak ellenére, hogy 14 név szerepel a levélen, ez mégis álhír. Amint elkezdett terjedni, már ketten is visszavonták a nevüket róla, komoly félreértésre hivatkozva, míg mások nyilvánosan jelezték, hogy nem ehhez adták a nevüket.

Miről van szó valójában?

Természetesen mindenki egyetért azzal, hogy tilos használni ilyen és más elektromos technológiát ünnepen vagy sábeszkor – ahogy ezt meg is írják. Ez alapján nem elfogadható elindítani és élőben közvetíteni a facebookon egy szombatfogadást és esti imát, szombatszegésnek számít annak is, aki közvetíti és annak is, aki nézi.

Amit a fent említett vallási vezetők valójában írtak, az arról szól, hogy ha megvan az esély, hogy a járvány miatt egyedül lévő idős emberek depresszióba süllyednek és ne adj Isten feladnák az életüket, akkor ebben az esetben az ünnep előtt be lehet indítani egy élő adást azzal a feltétellel, hogy senki nem fog a számítógéphez nyúlni az ünnep alatt.

David Lau főrabbi élesen tiltakozott egy interjúban szerda délelőtt, hangsúlyozva, hogy a levelet teljes mértékig félreértették, az alapelveket is, és ezt nem lehet véleményként elfogadni.

Ráadásul a világsajtóban és a magyar médiában is már csak fordítások nyomán készült összefoglalók jutottak el, az eredeti héber (és a héber nyelv…) ismerete nélkül. Tehát hangsúlyozom, olyan esetben, amikor valóban életveszély állhat fenn, sok mindent meg lehet engedni egyedi mérlegelés alapján. De csak így, biankó kiadni egy engedélyt, nem lehet és senki nem is gondolta. Pont azért, mert a széder egy ilyen komoly dolog, nem szabad miatta megszegni az ünnepet.

A mi közösségünk mindent meg fog tenni, hogy segítsünk az embereknek a széderben, akár gyakorlati útmutatókkal, akár macesszel, étellel. Adja az Örökkévaló, hogy senki ne kerüljön olyan lelki állapotba, ami veszélyessé válhat és mihamarabb múljon el a járvány, hogy együtt lehessünk szeretteinkkel.

Oberlander Báruch

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA