Álomfejtés, ókori borok és az élet játékszabályai a Mádi Zsidó Napokon

Szinte hihetetlen, hogy már öt éve minden nyáron lehetőség nyílik arra, hogy a közösség és az érdeklődők megismerhessék Tokajhegyalja gazdag zsidó örökségét egy felejthetetlen, igazi hászid sábát keretében.

Az EMIH öt évvel ezelőtt fejezte be a mádi zsinagóga mellett található egykori jesiva épület és rabbiház felújítását, csodálatos zarándokszállást alakítva ki az ország talán egyik legszebb zsinagógájának tőszomszédságában. Azóta minden évben, Köves Slomó rabbi vezetésével, hagyományos sábát és hozzá tartozó számos program kerül megrendezésre. Idén sem volt ez másképp. A koronavírus-járvány miatti hosszú karantén után mindenki nagyon vágyott már a spirituális és a testi feltöltődésre, így olyan sokan jelentkeztek a programra, hogy a járvány miatti bizonytalanság okán az eddigieknél szűkebbre szabott létszám azonnal megtelt.

Számos program várta a részt­vevőket. A pénteki kiadós eső miatt a sábeszi babka (kakaós kalács) megsütésére beltéren ke­rült sor, az Óbudai Zsinagóga séf­jének, Ihász Álmosnak vezetésével, a fiatalabbak és a gyerekek pedig fagylaltot készítettek. Ezt követően Köves rabbi előadása következett az álomfejtés zsidó megközelítéséről, majd szombatfogadás és a gyönyörűen felújított mádi művelődési házban elfogyasztott vacsora következett.

Sábát reggel Megyeri Jonatán tartott érdekfeszítő előadást az élet értelméről, a létezés és az élet közti különbségről a hászid tanok tükrében, majd reggeli ima és szombati ünnepi kidus következett.

Délután ismét tartalmas előadások kezdődtek, Köves Slomó az ókori zsidó borokról és mértékegységekről, Megyeri Jonatán pedig az Istenszolgálat és az élet játékszabályairól beszélt.

A hölgyek számára külön elődást és ezt követően beszélgetést tartott Köves Dvora rebecen és Szilánk Zsuzsa.

Frank Mariann, a Csodarabbik Útja projektvezetője a mádi zsidóság történetében kalauzolta el az érdeklődőket, akik bejárták a település legfontosabb zsidó emlékhelyeit is.

A harmadik szombati ünnepi étkezést követően délutáni, majd később esti ima és szombatbúcsúztató következett, éjszaka pedig a közösség meghívást kapott a bodrogkeresztúri csodarabbi, Reb Sájele emlékére felállított vendégházba és természetesen meglátogattuk a csodarabbi sírját, ahol lehetőség nyílt kvitlik, azaz kívánságcédulák írására is.

Meglátogattuk Olaszliszán a Zsinagóga Emlékhelyet, ahol az egykor volt zsinagóga homlokzatának újraépítésével 2016-ban Hitközségünk, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség interaktív emlékhelyet hozott létre a Tokaj-Hegyaljáról elhurcolt zsidó családok emlékére.

Másnap a hazaindulás előtt még a tokajhegyaljai borkultúrát is alaposabban meg lehetett ismerni.

Aki idén kimaradt, ne búslakodjon, Isten segítségével jövőre is lesznek Mádi Zsidó Napok.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA