Arany Jeruzsálem- fotókiállítás nyílt a szent város történetéről

Kiállítás nyílt „Arany Jeruzsálem” címmel Budapest szívében, az Izraeli Kulturális Intézetben: a tárlat légifelvételeken és közeli képeken mutatja be Jeruzsálem, és az itt található szent helyek mindennapjait és történelmét. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által szervezett kiállítás az UNESCO és az ENSZ által született negatív állásfoglalásokra kíván reflektálni. A tegnap megtartott ünnepélyes megnyitón számos diplomáciai testület képviseltette magát, jelen volt többek között Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is, akik fel is szólaltak az eseményen.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), valamint a Szochnut – The Jewish Agency for Israel február 7-én nyitotta meg „Arany Jeruzsálem” című fotókiállítását az Izraeli Kulturális Intézetben.  A kiállítás azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa Jeruzsálem, a három világvallás szent helyének kapcsolatát a zsidósággal és Izraellel, a tárlaton 3 művész közel 70 alkotásán keresztül kerülhetünk közelebb a történelmi városhoz. Az UNESCO Végrehajtó Tanácsa a történelmi tények ellenére nemrég elfogadta azt a határozatot, amely megkérdőjelezi a zsidóságnak a jeruzsálemi Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő kapcsolatát. Ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban kijelentette, hogy az úgynevezett 1949-es tűzszüneti, zöldvonal mögötti területen a zsidó jelenlét jogtalan, ez alapján például a Jeruzsálem óvárosi negyedében lakó zsidók nem kívánt telepeseknek számítanak. A kiállítás az UNESCO és az ENSZ által született állásfoglalásokra kíván reflektálni Angyal László, Arató Mátyás és Szabados Attila képeivel.

A megnyitón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: „Mindenkinek felelőssége és kötelessége a jelenlegi értékválságot valamilyen módon megfordítani, és komoly hiba lenne kétségbe vonni több ezer év hitét, vallásosságát, illetve három nagy világvallás bármelyikének jogos jelenlététét a szent városban. A különböző vallások, kultúrák békés együttéléséhez komoly türelemre és bölcsességre is szükség van, ez a bölcsesség pedig az UNESCO döntésében nem jelent meg. Ezért fontos bizonyítani a most megnyitott kiállítással is, hogy Jeruzsálem ma is három világvallás központja, melyek közül az egyik a zsidó vallás. Az államtitkár szerint, aki Jeruzsálem több ezer éves történetét ismeri, az tudja, hogy a zsidóság számára ez a hely a béke jelképe, és a lelkekben továbbra is Izrael fővárosa.” Úgy vélte, a kiállítás létrejötte is azt jelzi, hogy ezt a történelmet mégis be kell mutatni, mert értékválság van Európában: sokan megtagadják a keresztény-zsidó gyökereket, márpedig ahogy az államtitkár is kiemelte, az a nemzet, az az ország, amely a vallását, hitét elveszíti, előbb-utóbb eltűnik a történelemben.

Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete, aki nem mellesleg Jeruzsálemben nőtt fel, a megnyitón kiemelte: „Izrael fővárosa a zsidók számára Jeruzsálem, ez a város a zsidó élet központja, és az lenne a helyes, ha mindezt a nemzetközi közösség is elfogadná. Jeruzsálem több ezer éves történelemre tekint vissza, spirituális felemelkedés és sok tragédia helyszíne is. A zsidó vallásban, kultúrában Jeruzsálem mindenki előtt nyitott város, az igazságosság, a béke központja. E város vallástól függetlenül mindenki számára szent, egyúttal élő város is, amelynek hétköznapi pillanatait örökíti meg a kiállítás, melyhez őszintén gratulálok a szervezőknek és az alkotóknak egyaránt.”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija fontosnak tartotta kiemelni, hogy az elmúlt pár hónapban több olyan világpolitikai nyilatkozat történt, amely megkérdőjelezte a zsidóság és Jeruzsálem kapcsolatát. Mint kifejtette: azért fogalmazódott meg a kiállítás gondolata, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad szem elől veszteni a történelmiséget Jeruzsálem vonatozásában. A megnyitón, amelyen a diplomáciai testületek több tagja is részt vett, Köves Slomó kifejtette: „Spirituális értelemben még mindig vannak, akik szerint szellemi szeméttel eltüntethetők a történelem nyomai, holott Jeruzsálem három világvallás legszentebb városa, de történelmi tény, hogy a zsidóságé volt először. Innen indult el lényegében minden, a zsidó hagyományokban megjelenő jelentős eseményünk, nem véletlenül szerepel a zsidó Bibliában 667 alkalommal a város neve. Imáinkban naponta három alkalommal is elhangzik Jeruzsálem, de ami talán ennél is fontosabb: zsidók pedig mindig is laktak ezen a területen az elmúlt háromezer évben, és sosem felejtették el a várost.”

Alex Katz, a Kelet-Közép-Európa Szochnut képviseletében szintén kifejezte örömét a február 28-ig látogatható kiállítás létrejöttével kapcsolatban, illetve elmondta, hogy véleménye szerint a tárlatot érdemes lenne Európa számos további országában is bemutatni annak érdekében, hogy a Jeruzsálemmel kapcsolatos kérdések egy eddig kevésbé hangsúlyos nézőpontból is láthatóvá válljanak.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA