Az Alef nevet kapta egy távoli égitest

A csillag 1500 fényévre található a Földtől.

A megalapításának 100. évfordulóját ünneplő Nemzetközi Csillagászati Szövetség – az egyedüli testület, mely jogosult nevet adni az újonnan felfedezett égitesteknek -, lehetőséget adott a világ országainak, hogy ők döntsenek a Tejútrendszeren kívül található, egyelőre névtelen égitestek nevéről. Eddig 110 állam 400 000 polgára nyilvánított véleményt.

A zsidó államban az Izraeli Űrügynökség bocsájtotta szavazásra kérdést. Összesen 20 000 ember vett részt a szavazásban, melyben 1600 beküldött lehetőség közül lehetett választani. Ez világviszonylatban kiemelkedő részvételi arányt jelent. A játékot végül a héber ábécé első betűje, az álef nyerte meg. Mint minden héber betű, az álef is sokrétű szimbolikával rendelkezik. Az ősi sémi írásjelek között az álef az ökörre utalt, és korai formája is az ökörfejre hasonlított. Első betűként az álef számértéke egy, ezért az Örökkévaló egységét és egyedüliségét is szimbolizálja.

A halmazelméletben, a matematika és a szimbolikus logika egyik ágában, amely a halmazok természetével és összefüggéseivel foglalkozik, az álef betűt használják a végtelen halmaz erősségének jelzésére. Ez jól illeszkedik az űrtudományhoz, hiszen az univerzumot is végtelenként fogják fel.

Az Alef anyacsillagát Tevelnek nevezték el, mely héberül világegyetemet jelent. A Tevel szó ráadásul a táv betűvel kezdődik, mely a héber ábécé utolsó betűje. A két név így a teljességet is szimbolizálja, hasonlóan az “ától zéig” vagy „alfától omegáig” kifejezésekhez.

Az Alef, mely eddig csupán a tudományos nyilvántartáshoz használt HAT-P-9b jelölést viselte, 1500 fényévre található a Földtől. Az Auriga (Szekeres) csillagképben helyezkedik el, ahol más országok által elnevezett égitestek is találhatóak. Az Alef egy úgynevezett F-típusú csillag, mely nem látható a Földről.

Ofir Akunisz, az izraeli Tudományos, Technológiai és Űrügyi Minisztérium vezetője örömét fejezte ki a névválasztás kapcsán.

“Az izraeli polgárok érdekes és tiszteletreméltó nevet választottak, és nagy számban vettek részt abban névadási folyamatban, melyre Izrael Állam lehetőséget kapott. Ez újabb bizonyíték arra, hogy egyre nagyobb tömegek kezdenek el a tudományok, a technológia és az újítások iránt érdeklődni, ami annak a megfeszített munkának köszönhető, amelyet az elmúlt négy évben fejtettünk ki”.

zsido.com

Forrás: Ynet

ÓBUDAI ZSINAGÓGA