Az ígéret földje: hol a legelégedettebbek a bevándorlók az új hazájukkal?

Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

2017.02.12

Izrael a harmadik helyen végzett a szülőföldjükről áttelepült emberek között végzett felmérésében. A munka vagy magánéleti okok miatt országot váltóknak új hazájuk életminőségét kellett értékelniük, kiemelve a gyerekneveléssel összefüggő tényezők (oktatás, egészségügy, szabadidős lehetőségek) színvonalát. 2015-höz képest a zsidó állam egy helyet javított, 2016-ban csak Finnország és Csehország előzte meg.

Az Izraelbe települtek 84%-a nyilatkozott úgy, hogy általánosságban elégedett az országgal, a gyereknevelési lehetőségeket 81% ítélte kedvezőnek, az oktatás színvonalát pedig 84%. Ennek, úgy tűnik, ára van, mert az oktatási költségeket sokat magasnak találták, s így ebben a kategóriában Izrael csak a 12. helyen áll.  A gyerekek egészségügyi ellátórendszerét az izraeli válaszadók 56%-a jelölte meg kiválónak, és ezzel Izrael az első helyre került ebben az alkategóriában. 69% úgy érzi, hogy Izrael rendkívül családbarát, ez az ötödik helyre volt elegendő. Összehasonlításképpen Németország a 10., az Egyesült Királyság a 24., Svájc a 30., az Egyesült Államok a 32. helyen végzett az összesített listán.

A Legfelsőbb Bíróság vége?

Az izraeli parlament elfogadta a nagy politikai vihart kiváltó rendezési törvényt, mely legalizálja azokat a “zöld vonalon” túl, jóhiszeműen épült településeket, melyekről később kiderült, hogy nem állami, hanem magántulajdonban lévő földön fekszenek, s kártérítésként a piaci érték 125%-át fizetik ki a tulajdonosoknak, vagy más területet ajánlanak fel cserébe. A törvénytervezetet benyújtó Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) párt részéről Becálel Smotrich képviselő a következőket nyilatkozta: “Ez egy történelmi jelentőségű törvény, mert kimondja, hogy a zsidó nép nem megszálló a saját földjén. A Jehuda és Somron területén lévő zsidó települések Izrael szerves részei. Ez a törvény a cionista válasz a Palesztin Hatóság rasszizmusára, mely halálbüntetést szab ki azokra az arabokra, akik zsidóknak adnak el földet vagy ingatlant. Ha ez nem így lenne, mindenki szabadon adhatna és vehetne, és nem lenne szükség a rendezési törvényre.” Az ellenzéki pártok nemtetszésüket fejezték ki a törvény kapcsán. Chájim Herzog a Munkapárt vezetője szerint a lépésnek a nemzetközi színtéren Izraelre nézve katasztrofális következményei lesznek.

A szavazás után a Bájit Hájehudi újabb törvényjavaslatot nyújtott be, melynek célja a Legfelsőbb Bíróság jogkörének csökkentése. A tervezet szerint a bíróság a jövőben nem lenne jogosult a számára elfogadhatatlan törvények megsemmisítésére. Aggályait kifejezhetné, de a törvények feletti rendelkezés joga a kormány kezében lenne. A törvény benyújtói azt állítják, hogy az Egyesült Királyságban működő modellt vették alapul. “Elérkezett az idő, hogy a Kneszet visszavegye vezető szerepét a Legfelsőbb Bíróságtól. Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a pozíciójukra nem választás útján került bírók, akik világnézete a társadalom csupán egy kis töredékét képviseli, határozzák meg, hogy mi a helyes és mi a helytelen.” – mondta a javaslat benyújtója.

Becálel Smotrich képviselő

Támadások földön és levegőben

Terrortámadás helyszíne volt a Tel-Avivhoz közeli Petách Tikva egyik piaca. Egy 18 éves arab fiatal házi készítésű fegyverével kezdett lövöldözni, és öt embert megsebesített. Fegyvere ekkor beragadt, és a támadó futásnak eredt. Járókelők teperték a földre, eközben még csavarhúzójával nyakon szúrt egy férfit. A hadsereg ellátogatott a merénylő otthonába, ahol letartóztatták több rokonát. A családtagok izraeli munkavállalási engedélyét bevonták.

Izrael déli üdülővárosát, Éjlátot érte rakétatámadás a Színáj (Sínai)-félsziget irányából. A Vaskupola rendszer megsemmisítette a lakott terület felé tartó rakétákat. Feltehetőleg az Iszlám Állam terrorszervezet egységei követték el a támadást. Az utóbbi időben az egyiptomi hadsereg és rendőrség valóságos háborút vív a félszigeten számos bázist működtető terroristák ellen, akik a Muzulmán Testvériség uralmának két évében építhették ki állásaikat.

Légitámadás a Hámász állásai ellen Gázában

Gázából is rakétát lőttek ki Izrael felé, mely lakatlan területen csapódott be Askelon közelében. A hadsereg a megszokottnál jóval hevesebb választ adott a támadásra. A rakétakilövés után közvetlenül a határon állomásozó tankok lőtték a Hámász állásait, majd több hullámban légitámadás következett, illetve a tenger felől a haditengerészet ágyúzta a terroristabázisokat.

A Golán-fennsík sem maradhatott ki az agresszióból, ide Szíriából csapódott be egy lövedék. Feltehetően a kormányerők és a lázadók közötti összecsapások közben, véletlenül lőttek át izraeli területre. Megtorlásul a hadsereg támadást intézett az Ászád elnökhöz hű csapatok egyik bázisa ellen.

Vaskupola egység az éjláti hegyekben

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA