A Bármicvó Fiúk – vetítések az Art+Cinemában

A Barmicvó Fiúk című dokumentumfilm egy 83 éves férfi és egy 13 éves fiú közös útját mutatja be, ahogyan mindketten bármicvó ünnepségükre készülnek.
A nem mindennapi helyzet kiindulópontja a 20. század tragédiájából ered. A film főhőse a második világháború és a holokauszt áldozatául esik, éppen a bármicvója előtt hurcolják el. Édesapjával együtt túlélik a koncentrációs tábort, azonban ezt követően 70 éven keresztül hallgat zsidó mivoltáról, míg 83 évesen úgy határoz, hogy eljött az idő, hogy legyőzze félelmeit, engedje magát emlékezni azokra a nehéz időkre, amivel szembesülnie kellett 13 éves korában és végre beteljesüljön az, aminek 70 évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie.

Producer – Rendező: Oláh Katalin
Rendező – Operatőr: Csukás Sándor HSC
Szereplők: Arányi György, Köves Salom, Köves Slomó

A vallásos zsidósággal foglal­ko­zó dokumentumfilmek gyak­ran valamilyen misztikus világot mutatnak be, céljuk szerint közelebb hozva ezt a világot az emberekhez, valójában azonban távol tartva a nézőközönséget. Akad azonban olyan al­kotás is, amely olyan kreatív formában láttatja belülről a val­lásosságot, ahogyan azt a közösség tagjai megélik. Ilyen Oláh Katalin és Csukás Sándor A Bármicvó fiúkcímű filmje. – áll a filmről elsőként megjelent interjú bevezetőjében, az Egység magazin 99. számában.

A Bármicvó fiúk a 15. Jame­son CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon debütált ezen a héten. A miskolci bemutató elsöprő siker volt: telt ház volt, annyira, hogy a késve érkezőket már nem is tudták beengedni, nem fértek el. „Nekem nincs ennél jobb érzés, hogy állva kellett néznem a filmemet” – mondta el lapunknak Oláh Kata rendező. Több olyan néző is felismerte és megkereste őt, akik tavaly ugyanitt a fesztiválon látták Beágyazott emlékek című, a családja sorsát feldolgozó filmjét.

A bármicvó fiúk a két főszereplő, Arányi György és Köves Sálom készülődését mutatja be a felnőtté avatási ünnepségükre, a bár micvóra. Csakhogy Arányi Györgynek 70 évet késett a bár micvója, mivel az 1944. március 26-ra tervezett ünnepséget a németek március 19-i bevonulása miatt lemondták. Az ünnepeltet és családját hamarosan Auschwitzba deportálták. Itt halt Arányi úr édesanyja mártír­ha­lált.. Évtizedekkel később Köves Slomó rabbi segítségével az Óbudai zsinagógában került újra közel zsidó gyökereihez – és a bár micvóhoz.

„Egy véletlen műve volt, hogy rátaláltam erre a történet­re. 2014-ben már dolgoztunk a Beágyazott emlékeink című filmünkön, amely édesanyámnak a csillagos házakról adott interjújából indult, amikor a közösségi oldalon megláttam, hogy egy 83 éves „fiatalember” készül a 70 éve elmaradt bár micvójára az óbudai zsinagógában.” – mondta el tavaly a rendező az Egység magazinnak A Bármicvó fiúkról. – „Azonnal éreztem, hogy a történetből filmet kell készítenünk, és nagyon örülök, hogy minden akadály ellenére megcsináltuk.”

A bemutató utáni beszélgetésen a két alkotó, Oláh Katalin és Csukás Sándor mellett a film egyik főszereplője, Sálomke és édesapja, Köves Slomó rabbi is részt vett. A közönség sajnálatára a másik főszereplője, Arányi György egészségi okokból nem tudott a hosszú utazásra vállalkozni. (A lapzártánk után tartott budapesti bemutatón azonban – az Örökkévaló segítségével – már jelen volt.) A beszélgetésen sok kulisszatitokra fény derült – arra is, mit gondol három-négy évvel ezelőtti önmagáról a fiatalabbik bár micvó fiú, aki most látta először egyben a kész alkotást.

Más egyebek mellett az is felmerült, készül-e a házaspár alkotópáros további holokauszt-túlélőket bemutató filmeket forgatni: „Nem tervezünk több ilyet, ezzel befejeztük a micvénket” – szögezte le Oláh Katalin utalva rá, hogy fontos feladatuknak érezték felhívni a figyelmet a minden családban ott lappangó történetekre, arra, hogy milyen fontos meghallgatni és ezzel megőrizni múltunknak ezeket a darabjait.

Köves rabbit arról kérdezték a nézők, mit tenne, ha más idősebb emberek bukkannának fel azzal, hogy szeretnék pótolni a bár micvójukat. A rabbi biztosította róla a közönséget, hogy minden ilyen megkeresését örömmel fogadnak, bár azt nem ígérhetik – tette hozzá tréfásan –, hogy mindenki kap egy filmet is hozzá.

A Prix Europa díjra jelölt film a budapesti bemutató helyszínén, az Art+Cinema moziban lesz látható: szeptember 26-ig minden nap 13.45-től, ezt követően pedig, október végéig vasárnap délutánonként. No­vem­berben következik a szegedi és debreceni bemutató, október 19-én pedig eldől, lesz-e Prix Europa-díjas a film.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA