Megtudtuk mi a boldog házasság titka és most megosztjuk önökkel is

Kiszlév hó 14., amely idén november 17-re esett, különleges nap a haszidizmus történetében. Akár a házasságkötés napjának is tekinthetjük, hiszen az utolsó lubavicsi rebbe Menachem Mendel Schneerson és Chája Mushká, az előző rebbe lánya, 1928-ban Varsóban ezen a napon (akkor november 27-et mutatott a Gergely naptár) esküdtek örök hűséget, s frigyük pontosan hat évtizedig, a rebecen haláláig tartott. Gyermekük nem született.

5782. Kiszlév hó 14. különleges nap az Óbudai Zsinagóga történetében is, hiszen éppen ezen a szerdai napon este kezdődött el az Óbuda Kult rendezvénysorozata, Budapest legrégebben működő zsidó imaházában. A jeles nap áldásos szelleméhez méltóan majd 200 érdeklődő előtt, az Izraelből érkezett Ben és Chani Farhat megható epizódokkal tarkított „A boldog házasság titka” című előadásával szórakoztatta a közönséget.

Csodálkozva hallgattuk, amint kiállt a Tóraszekrény előtti alkalmi dobogóra egy határozott, hétgyermekes csinos asszony, aki öt nyelven – köztük oroszul és kínaiul – beszél és aki az életét arra tette fel, hogy a világ – akár Izraeltől is távol eső pontjain – segítsen az ott élőknek zsidóságuk megélésében. Mindezt a Chabad lubavicsi mozgalom haszid szellemiségének jegyében természetesen, továbbá helyi közösségeket alakít ki az ortodox hagyományok és az autentikus vallási elvek megtartása mellett, úgy, hogy mindehhez a modern világ minden eszközét felhasználja.

A 2000-es évek elején előbb Ukrajnában, majd Oroszország távol-keleti nagyvárosában Vlagyivosztokban, a Tengermellék politikai, gazdasági, kereskedelmi és közlekedési központjában, amelyhez illik a neve: Urald a Keletet! S az akkor mindössze 21 esztendős Chani, aki ott találkozott először az eurázsiai birodalom nyelvével, Puskint olvasva tett szert arra, hogy ne okozzon gondot számára a jórészt 60-70 éves zsidókkal való aktív kapcsolatteremtés.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA