Daf Jomi (Napi Talmud) tanulásunk befejezte a harmadik évet, elkezdtük a negyediket!

Daf Jomi (Napi Talmud) tanulásunk befejezte a harmadik évet, elkezdtük a negyediket! Köszönjük a lelkes tanulócsoportnak és rabbinknak Köves Slomónak, hogy kiválóan tanít bennünket! Ebből az alkalomból megosztjuk Larissza csodás sorait!

Larissza Hrotko megosztott egy emléket.

Még gondolkodtam, hogy írjak-e pár sort a FB-re abból az alkalomból, hogy már három éve tanulok a Daf Jomi (Napi Talmud, avagy egy lap a Talmudból naponta) csoportban. A befejezésig 4,5 év maradt – számolta ki az egyik szemfüles, gyorsan számolni és reagálni tudó tanulótársam. Végül is abszolút magánügy – senki sem kényszerít a tanulásra, vizsgázni sem kell, diplomát sem kapok. Csak éppen naponta hallgatom a talmudi traktatusokat, elgondolkodok, megbeszéljük stb. Tanárunknak, Köves Slomó rabbinak köszönhetően még bele sem kell olvasni a szövegbe, mert magyarul mondja el és magyarázza el az oldalak tartalmát és mögöttes ismereteket. Kiválóan teszi ezt: az ember egy pillanatra sem érzi úgy, hogy kioktatják. Nem kioktatás vagy hasonló, hanem tudásmegosztásként működik a dolog. És képzeljek el: oda-vissza működik. Tőlünk is kér közreműködést, amiben szívesen részt veszünk. És hát valóban nyitott a kör, bárki csatlakozhat. Csak ennek is vannak azért természetes feltételei. Most például már a Nedarim (fogadalmak) traktatusnál tartunk. Egyszer belépett egy “külsős” és pár perc múlva azt írta a kommentben: “Zagyvakadabra”. Nem csodálkoztam, de nem is haragudtam rá – egy fogalommal arról, hogy mi a Talmud, a talmudi kor, mik voltak a korabeliek eseményei, szokásai stb. azért kell rendelkezni. A csoportunk tagjai már “benne vannak”, ezért semmiképp sem érzik értelmetlennek a szöveget. Legfeljebb nem mindent azonnal megértünk. De feladni – azt soha! Csak mindig előre! (Lesz ez még nehezebb is!)

Köszönet és jókívánságokat Slomó rabbinak és minden tanuló társamnak! Vielen Dank, спасибо! תודה רבה

1 éve

Nézd meg az emlékeidet.

Larissza Hrotko

Két éve daf jomi, azaz napi Talmud. Emlékszem még, ahogy Medgyesi Tibor (zihrajnaj livroho, ahogy Doff Imre drága barátom mondta) egyszer a zsiniben szólt: “Most kezdtük el, ez neked való, gyere!” Azon nyomban csatlakoztam.

És már két éve, hogy együtt tanulunk – Klára, Mária, Kata, Katalin, Veronika, Gabi, Judit, Kálmán, Balázs, Gábor, Tibor, Tamás és még sokan mások. Különbözőek vagyunk, más-más a világnézetünk és a vallási irányzatunk (liberálistól, ill. liberális-konzervatívtól egészen ortodox-konzervativig), de a Talmud egy lelkes csapatba hozott minket össze. Mert a Talmud az emberi tudásvágy, a kíváncsiság, a világ szeretete. És persze más is: a spirituális vonzalom, csak erről a FB-n nem igazán szoktam írni.

Szóval,

מזל טוב

kedves Tanulótársaim, sok kitartást, további jó kíváncsiságot és folyamatosan nyugtalanító tudásvágyat kívánok nektek még a hátralévő röpke öt évre!

A fáradhatatlan, minden (még koronás!) helyzetben is dinamikus, megértő és elnéző Tanárunknak – Köves Slomó rabbinak – pedig nagy skajáh és többszöri köszönet.

Holnap ismét Talmud, milyen jó! (De ma még meg kell csinálni az előző tesztet…)

Facebook

ÓBUDAI ZSINAGÓGA