Emléktáblát helyeztek el a Maros utcai mártírok emlékére

Január 12-én koradélután a hegyvidéki és budavári polgármesterek közösen leplezték le az egykori Budai Chevra Kadisa Maros utcai kórházon elhelyezett emléktáblát, mely az ottani nyilas mészárlás áldozatainak névsorát sorolja fel.

Tegnap közösen leplezte le V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a Maros utcai nyilas mészárlás emléktábláját, melyet a Hegyvidéki Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat egészségügyi szolgálata állított.

Az emléktábla szövege szakítva az eddigi gyakorlattal, nem a hasonló témájú tábláknál megszokott módon fogalmaz a borzalmakat illetően. Sokkal lényegletörőbb, nem próbálja meg maszkírozni az emberi felelősséget, mindeközben kétséget kizáróan tudatosítja, hogy zsidó és nem-zsidó állampolgárok között különbség nem lehet. A tábla szövege így hangzik:

1945. január 12-én itt mészárolták le a kórház betegeit, orvosait,

személyzetét, 84 embert. Másnap, megkínzásuk után

további négy nővért lőttek agyon.

A gyilkosok magyar nyilasok voltak,

az áldozatok magyar polgárok.

A szöveg után négy oszlopban sorolják fel a mártírok neveit. Az emléktáblát az épület kert felöli részén helyezték el, ahol a mészárlás is történt. Az egykori zsidó kórházban, ahol ma rendelőintézet működik, már korábban is volt egy emléktábla, mely a rendelő várójában van az alábbi szöveggel:

E kórház betegei

hivatásukat önfeláldozásig teljesítő

orvosai, ápolói és segítő személyzete

1945. január 12-én

zsidóságunk vértanúi lettek.

Irgalom Istene

vigasztald meg fájó szívűnket

gyógyítsd meg az emberiség beteg lelkét.

ובא לציון גואל

A héber idézet Jesájáhu próféta könyvéből van, mely mondat egésze magyarul így hangzik: „És jön Czión számára megváltó és a bűntől megtérők számára Jákóbban, úgymond az Örökkévaló.” (Jes. 59:20.)

A Kun páter (Kun András, 1911–1945), felszentelt pap által vezetett nyilas horda 1945. január 12-én a Maros utcai zsidó kórházban kezdte meg véres ámokfutását, majd január 14-én a Bíró Dániel ortodox kórház, január 19-én pedig a szomszédos Alma utcai ortodox aggok házát rohamozták meg és gyilkoltak. A gyilkosok egy részét népbíróságon ítélték el; Kunt szeptemberben akasztották fel megbocsáthatatlan bűneiért.

A fotó V. Naszályi Márta polgármester hivatalos Facebook oldaláról származik.

 

Cseh Viktor

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA