Események betöltése

« All Events

 • Ez az esemény elmúlt.

HETISZAKASZ: Dvárim פָּרָשָׁת דְּבָרִים ide kattintva olvashatsz róla 2022.07.31-08.06.

2022-08-06 • 21:04

Mózes V. könyvének első szakasza

Heti szakaszunk – Dvárim (5Mózes 1:1–3:22.) – Mózes ötödik könyvének első szakasza, melyben az elbúcsúzó népvezér visszapillantó tükröt tart a nép elé, felemlíti az elmúlt negyven évben történteket, és figyelmezteti a népet a Tóra és parancsolatai betartásának fontosságára. Ez a szakasz mindig a Tisá Beáv előtti szombaton kerül felolvasására, amit Sábát Cházonnak hívnak, a felolvasott Háftárá révén, ami Cházon Jesájáhu (Jesájá Viziója).

 

 

Dvárim (5Mózes 1:1–3:22.) פָּרָשָׁת דְּבָרִים

A hetiszakasz tartalmából

 • Svát hónap első napján (elhunyta előtt 37 nappal) Mózes Izrael egybegyűlt gyermekei előtt belefog a Tóra ismétlésébe. Áttekinti az Egyiptomból a Szinájra való kivonulástól az Ígéret Földjére való megérkezésig eltelt 40 év történéseit és mindazokat a törvényeket, amelyeket az Örökkévalótól ez idő alatt kaptak. Emellett megfeddi a népet gyarlóságaik és méltánytalanságaik miatt. – 5Mózes 1:1–8.
 • Mózes felidézi, hogy bírákat és elöljárókat nevezett ki, köny-nyítve a maga számára a terhet, amelyet az igazságszolgáltatás és Isten törvényeinek tanítása jelentett. Felidézi a hosszú utat a Szinájtól a hatalmas és félelmetes sivatagon át. Visszaemlékezik a kémek kiküldésére és arra, ahogyan a nép ezt követően elutasította az Ígéret Földjére való bevonulást, illetve, hogy az Örökkévaló ennek nyomán úgy döntött, nem is mehetnek be az Országba addig, amíg a Kivonulás teljes nemzedéke ki nem hal. „Reám is megneheztelt az Örökkévaló miattatok, mondván: Te sem fogsz oda bemenni.” – 5Mózes 1:9–46.
 • Mózes néhány újabb keletű eseményt is felelevenít: azt, hogy Széir, Moáb és Ámon népe nem volt hajlandó megengedni, hogy az izraeliták átvonuljanak a területeiken; a csatákat Szichón és Og emorita királyai ellen, majd ezek területeinek benépesítését Reuvén, Gád és Menáse egy része által. – 5Mózes 2:1–3:20.
 • Mózes felidézi saját szavait, amelyet utódjának, Józsuának adott útravalóul arra az időre, amikor majd a nép élén bevonul az Országba, és hódító csatákat vív: „Ne féljetek tőlük, mert az Örökkévaló, a ti Istenetek az, aki harcol érettetek.” – 5Mózes 3:21–22.

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK:

 • Dvárim – A hetiszakasz teljes szövege
    A hadköteles férfiak összeszámlálása     1. fejezet Bevezetés   1. Ezek a szavak, amelyekkel szólott Mózes egész Izraelhez a Jordánon…
 • Szemelvények Rásinak a Tórához írt kommentárjaiból
  Dvárim (5Mózes 1:1–3:22.)פָּרָשָׁת דְּבָרִים   A hetiszakasz tartalmából Svát hónap első napján (elhunyta előtt 37 nappal) Mózes…
 • Naftali Kraus: A hetiszakasz a chászid folklór tükrében
  Naftali Kraus:   Dvárim Az óriáskirály vaságya „És megfordultunk és felvonultunk Básán felé és kivonult…
 • Köves Slomó: Legyünk tudatában tudatalattinknak
  Magyarázat a Dvárim hetiszakaszthoz, melyben arról is szó van, hogy hogyan lehet a szívünket körülmetélni.
 • Dvárim-Hallgatóra
  5-01 Debárim hetiszakasz felolvasva – Tfilin * תפילין Cikk a zsido.com -on ITT OLVASHATÓ. Héberül felolvasva “Debárim…

  zsido.com

 

Részletek

Dátum:
2022-08-06
Időpont:
21:04