Események betöltése

« All Events

  • Ez az esemény elmúlt.

HETISZAKASZ: Ködosim פָּרָשָׁת קְדֹשִׁים ide kattintva olvashatsz róla 2022.05.01-05.07.

2022 május 7. • 20:57

 

Hetiszakaszunkban – Ködosim (3Mózes 19:1-20:27.) – a mindennapi élet zsidó vetületének megszentelt volta a téma, és a Tóra részletesen kifejti az elvet, miszerint ez a “szentség” a Tóra parancsolatainak szigorú betartásában és a zsidó különállás – a népektől való elkülönülés – konzekvens megőrzésében merül ki. “És elkülönítelek benneteket a népektől, hogy az enyéim legyetek” – mondja a Tóra. Bölcseink hozzáteszik: “Ha elkülönültök a népektől – az enyém vagytok. Ha nem – akkor odaadlak Nebuchadnecárnak és társainak”! (Torát Kohánim 10.)

Ködosim (3Mózes 19–20.) פָּרָשָׁת קְדֹשִׁים

A hetiszakasz tartalmából

  • A hetiszakasz a következő kijelentéssel kezdődik: „Szentek legyetek, mert szent vagyok Én, az Örökkévaló, a ti Istenetek”; s ezt több tucat olyan micva (isteni parancsolat) követi, amelyek révén a zsidó megszenteli magát, és kapcsolatba kerül Isten szentségével. – 3Mózes 19:2.
  • Ezek között találhatók: a bálványimádás tilalma; a jótékonykodás micvája; a törvény előtti egyenlőség elve; a szombat; a nemi erkölcs; az üzleti tisztesség törvényei; a szülők tisztelete; az élet szentsége. – 3Mózes 19–20.
  • A hetiszakaszban található az a kijelentés is, amelyet a híres bölcs, Akiva rabbi a Tóra egyik legfőbb alapelvének nevezett, és amelyről Hillél azt mondta: „Ez maga a Tóra, a többi csupán kommentár” – Szeresd felebarátod, mint magadat! – 3Mózes 19:18.
  • zsido.com

Részletek

Dátum:
2022 május 7.
Időpont:
20:57