Események betöltése

« All Events

  • Ez az esemény elmúlt.

HETISZAKASZ: Vájislách פָּרָשָׁת וַיִּשְלַח ide kattintva olvashatsz róla 2023.11.26-12.02.

2023-12-02 • 16:46

Szakaszunkban — Vájislách (1Mózes 32:4–36:43.) — Jákob és népes családja úton van hazafelé. Útközben találkozik fivérével, Ézsauval, és egy drámai jelenetben kibékülnek, majd végleg elválnak útjaik. Útközben, hazafelé idős apjához, Izsákhoz Kánaánba — történik a kínos epizód Schemben, ahol a helyi törzsfőnök fia megerőszakolja Jákob egyetlen lányát, Dinát, kinek két fivére, Simon és Lévi véres bosszút áll a helyi lakosságon. A szakasz Benjámin születésével és Ráchel halálával, valamint Ézsau és Edom nemzetségeinek és korabeli királyainak felsorolásával végződik.

 

 

 

 

 

 

Vájislách (1Mózes 32:4–36:43.) פָּרָשָׁת וַיִּשְלַח

A hetiszakasz tartalmából

 

  • Jákob 20 évi cháráni tartózkodást követően visszatér a Szentföldre, és angyali követeket küld Ézsauhoz, a kibékülés reményében. Hírnökei azonban, visszatérvén, azt jelentik, hogy bátyja 400 felfegyverzett emberével harcra készen közeledik. Jákob felkészül hát a harcra, imádkozik, és Ézsaunak hatalmas (több száz juhból és másféle lábasjószágból álló) ajándékot küld, hogy kiengesztelje. – 1Mózes 32:4–23.
  • Aznap éjjel Jákob átviszi családját és jószágát a Jábok folyón; ő azonban hátramarad, és találkozik egy angyallal, aki Ézsau szellemét testesíti meg, és akivel hajnal hasadtáig tusakodik. Jákobnak kificamodik a csípője, de győzelmet arat a mennyei teremtmény felett, aki az Izrael nevet adományozza neki; a név jelentése: „aki győzedelmeskedik az isteni felett”.– 1Mózes 32:5–32.
  • Jákob és Ézsau találkoznak, megölelik, megcsókolják egymást, de aztán elválnak útjaik. Jákob megvásárol egy telket Schem közelében, melynek fejedelme – akit szintén Schemnek neveznek – elrabolja és meggyalázza Jákob lányát, Dinát. A lány bátyjai, Simon és Lévi, miután csellel ráveszik a város férfi lakosait, hogy metéltessék körül magukat, a harmadik napon, amikor legkínzóbb a fájdalom, bosszúból lemészárolják a város összes férfiját. – 1Mózes 33–34.
  • Jákob továbbutazik. Ráchel belehal második fiának, Benjáminnak a szülésébe, és egy út menti sírba temetik el, Betlehem közelében. Reuvén elveszti elsőszülöttségi jogát, mert beleavatkozik abba, hogy atyja ágyasa, és nem Lea sátrába költözik. Jákob megérkezik Hebronba atyjához, Izsákhoz, aki 180 éves korában megtér őseihez (Rebeka már Jákob megérkezte előtt elhunyt). – 1Mózes 35.
  • A hetiszakasz Ézsau feleségeinek, gyermekeinek és unokáinak részletes számbavételével fejeződik be, valamint Széir népének – akik között Ézsau megtelepedett – genealógiájával. – 1Mózes 36.

Audió előadások: Köves Slomó: Jákob és az angyal harca (32)

zsido.com

Részletek

Dátum:
2023-12-02
Időpont:
16:46