Események betöltése

« All Events

  • Ez az esemény elmúlt.

PÉSZÁH: 2022.04.15-2022.04.23 ide kattintva olvashatsz róla / videó: Köves Slomó modell széder

2022-04-23 • 20:35

A nyolcnapos ünnep (2022. április 15. estétől április 23. estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét – amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el – Mózes második

 

Melyek a különleges peszáchi törvények?

A kovászos: Az egyik az a kötelezettség, hogy otthonunkat teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól. Az előírás szerint a kovászos “ne legyen látható” és “ne legyen fellelhető”: ki kell takarítani, fel kell kutatni és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Peszáchkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat -, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben.seder-table Az eladás: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével “eladjuk” egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Peszách után minden visszakerül a birtokunkba, az eladás mégis törvényes. A macesz: A másik kötelezettség, hogy megfelelő mennyiségű, Peszáchra alkalmas kóser ételt készítsünk elő, és legyen mit ennünk az ünnep nyolc napján. Ezek közül a legfontosabb a mácá (macesz), mert ez helyettesíti a kenyeret. Az edények: Peszáchkor nem használhatjuk a rendes edényeket és evőeszközöket, mert azok chámécosak. Sok háztartásban van elkülönített edény- és étkészlet, amelyet csak Peszáchkor használnak. Akinek nincs külön peszáchi edénye, annak ki kell kóserolnia a rendes edényeket. A főzéshez és tálaláshoz használt edényeket vízben kell kiforralni, azokat pedig, amelyekben – akár szárazon, akár zsiradékban – sütni vagy pirítani szoktunk, tűzben izzítani. A széder: A nagy felkészülés után, az ünnep első két estéjén – az idén április 8-án és 9-én – kerül sor a hagyományos széderre, az ünnepi vacsorára. A széder során minden zsidónak 1. maceszt kell ennie, lehetőleg kézzel gyúrt, “smurá” maceszt, 2. négy pohár bort kell meginnia a megjelölt időkben, elsőként a kidusnál (lehetőleg vörösbort), 3. keserű füvet kell ennie, 4. el kell mondania a Hágádát, az egyiptomi kivonulás történetét. A “hágádá” szó “elbeszélést” jelent. A Hágádá egyben a széder lebonyolításának “forgatókönyve” is. 5. Dicsőítő zsoltárokat (Hálélt) kell mondania.

Kapható az EMIH és a Chabad Kiadásában Az Örködés Éjszakája – Peszáchi Hágádá.
Film: Modell Széder Köves Slomóval

Mik a Széder tál kellékei? Mit szimbólizálnak a kellékek? Az alábbiakban Köves Slomó rabbi megadja a válaszokat eme fontos kérdésekre.

Zroá

Vegyünk egy csirkenyakat, a lehető legcsupaszabbra kaparjuk le a húsát, majd égessük szenesre. A zroá emlékeztett bennünket a peszáchi áldozatra, amit valamikor a Jeruzsálemi Szentélyben hozott minden család, és amely szerves része volt a Széder vacsorának.

Máror

3maror
Mossunk meg egy fejes salátát, bontsuk levelekre, majd a leveleket egyesével nézzük tüzetesen át, nehogy kis bogár legyen rajta. A tormát reszeljük le és egészen a Széder estig tegyük jól lezárt dobozba, ne hogy az „ereje” kimenjen. A Széder tál elrendezésekor a tormát tegyük egy levél salátába és azt hajtsuk össze. A tormával a rabszolgaság keserűségére emlékezünk.

Bécá

Főzzünk keményre egy tojást (lehetőleg fehér héjút, amivel nincsen kósersági probléma). A tojást héjában tegyük a Széder tálra. Ezzel a másik ünnepi áldozatra a chágigára emlékezünk.

Chároszet

haroset
Keverjünk össze reszelt almát, nagyszemre darált diót, reszelt körtét és egy pár csepp vörös bort (ezt is közvetlenül a Széder tál elkészítésekor szokták hozzátenni). Ebbe a „malter” keverékbe fogjuk mártogatni a Széder tál egyes szimbolikus ételeit, megédesítve azokat.

Kárpász

Helyezzünk egy főtt (hámozott) krumpli darabot, vagy egy megpucolt hagymát a Széder tálra. Ezt majd a Hágádá elmesélésének elején fogjuk sósvízbe mártva megenni, a gyerekek érdeklődését felkeltve.

Cházeret

Mossunk meg egy fejes salátát, bontsuk le levelekre, majd a leveleket egyesével nézzük tüzetesen át, nehogy kis bogár legyen rajta. A tormát reszeljük le és egészen a Széder estig tegyük jól lezárt dobozba, ne hogy az „ereje” kimenjen. A széder tál elrendezésekor a tormát tegyük egy levél salátába, és azt hajtsuk össze. Ezt az adagot majd „Hilél szendvicséhez” fogjuk használni.

Három macesz

maco
A széder tál alatt három teljes (lehetőleg kézzel sütött smure) macesz legyen. Az asztalra tegyünk még maceszt, hogy mindenki számára legyen elegendő.

Sós víz

Készítsünk elő egy kis tálkába sós vizet.

Négy pohár bor

Legyen az asztalon annyi bor, hogy minden felnőtt legalább négy pohárral meg tudjon inni.

Részletek

Dátum:
2022-04-23
Időpont:
20:35