Események betöltése

« All Events

  • Ez az esemény elmúlt.

SÁBÁT SÁLOM! Szombati gyertyagyújtás időpontja 2020.07.31. 20:00 Szombat kimenetele 2020.08.01. 21:12

2020-08-01 • 21:12

SÁBÁT SÁLOM!

Szombati gyertyagyújtás időpontja: 2020.07.31. 20:00

Szombat kimenetele: 2020.08.01. 21:12

Elővigyázatosságból zsinagógánk a vírus miatt bezárt, nincs közösségi ima, szombatfogadás.

A napi talmud tanulás nem marad el, Slomó tanít Facebookon!

Őrizd[38] meg a szombat napját, hogy megszenteljed, amint megparancsolta neked az Örökkévaló, a te Istened. Hat napon át dolgozzál és végezd el minden munkádat. A hetedik nap azonban szombat az Örökkévalónak, a te Istenednek; ne végezz semmi munkát, sem te, sem fiad, sem leányod, sem szolgád, sem szolgálónőd, sem ökröd, sem szamarad, sem bármely barmod, sem az idegen, aki kapuidon belül van, hogy nyugodjék szolgád és szolgálónőd, éppúgy mint te magad. És emlékezzél meg arról, hogy szolga voltál Egyiptom országában és az Örökkévaló, a te Istened kivezetett téged onnan erős kézzel és kinyújtott karral; azért parancsolta meg neked az Örökkévaló, a te Istened, hogy megtartsad a szombat napját.

Báruch átá Ádonáj Elohéjnu melech háolám, áser kidsánu bemicvotáv vecivánu lehádlik nér sel sábát kodes.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki megszentelt minket pa­rancsolataival, s meghagyta, hogy gyújtsuk a szent szombat fényét!

A férjes asszonyok két gyertyát gyújtanak otthonukban vagy ahol vacsorázni fognak. Van, ahol minden gyermek után további egy – egy gyertyát is gyújtanak. A kislány hároméves kora körül, amikor már el tudja mondani az áldást, kap szüleitől egy gyertyatartót, és elkezdi a szombati fények gyújtását.

A lányok csak egy gyertyát gyújtanak, – előbb, mint anyjuk, hiszen lehet, hogy a mamának még egy kicsit segítenie kell a gyújtásban, aki nem nyúlhat többé gyertyához, ha már gyújtott. Szokás néhány pénzdarabot tenni a cödáká perselybe a gyertyák meggyújtása előtt. Az asszony vagy a lány meggyújtja a gyertyákat, kezét kiterjeszti a lángok fölött. Három körkörös, hívogató mozdulattal érzékelteti, hogy elfogadja a szombat szentségét, kezével eltakarja szemét, és elmondja a gyertyagyújtás szombati áldását. Ezután felfedi szemét, hogy befogadhassa a szombat fényét.

Úgy tartják, a gyújtás ideje különösen alkalmas arra, hogy egészségért és boldogságért imádkozzunk. Az ilyen ima hamar meghallgatásra talál, mert a szombati gyertyagyújtás nagy micvájának teljesítése közben mondjuk.

Fontos! A szombati gyertyákat pénteken este, naplemente előtt kb. 18 perccel, a naptárban jelölt gyertyagyújtási időben kell meggyújtani. Naplemente után tilos gyújtani, mert az a szombat megszentségtelenítésének számít!

Részletek

Dátum:
2020-08-01
Időpont:
21:12