Események betöltése

« All Events

  • Ez az esemény elmúlt.

SÁVUOTI IMAIDŐK, PROGRAMOK ZSINAGÓGÁNKBAN – ide kattintva olvashatsz róla 2022.06.04-06.

2022 június 6. • 23:30

SÁVUOT – A HETEK ÜNNEPE
Idén 2022. június 4. estétől, június 6. estéig ünnepeljük Sávuotot.
Az ünnepnek két oka van: megemlékezünk a Szináj-hegyi Tóraadásról, illetve az első gyümölcsök áldozatáról, a bikurimról, melyet a korai aratásért, hálaadásként ajánlottak fel a Jeruzsálemi Szentélyben. Ezért nevezik Chág HáBikurimnak is. Sávuot a pészah után számolt hét hét betetőzése.
Június 4. (szombat)
19:30 – Mincha délutáni ima
19:45 – Köves Slomó rabbi előadása
20:30 – Esti ima és kidus
21:00 – Bor- és sajtkóstoló
21:30 – Ünnepi Talk-Slo: Köves Slomó beszélgetőpartnerei: Szilágyi Szilárd életvezetési és párkapcsolati tanácsadó, Kánya Kata színésznő és műsorvezető, valamint Farkas Franciska színésznő és drámapedagógus
23:00 – Tízparancsolat – tíz rövid gondolat a közösség tagjaitól
Előadók: Szántó György, Klein Péter, Pataki Preiss Éva Eszter, Lebovits Gábor, Szalai Kálmán, Köves Solem, Lefkovics Péter, Szilágyi Nóra, Germán Bruno, Keszler Benjámin

Június 5. (vasárnap)
10:00 – Ima
10:30 – Gyerekprogram Markó – Valentyik Anna bábművésszel, készül  „bikurim”,
és mindenki elkészítheti és hazaviheti a saját kis Szináj-hegyét.
11:00 – Tóraolvasás
12:00 – Kidus – tejes ebéd
20:00 – Mincha ima
20:45 – Esti ima
21:15 – Kidus

Június 6. (hétfő)
10:00 – Ima
11:00 – Mázkir
12:00 – Kidus
20:45 – Ima, farbrengen, havdala

 

A Peszách és Sávuot (azaz az Egyiptomból való szabadulás és a tóraadás) ünnepeit átfogó időszak legfőbb vonása az omerszámlálás. Sávuot ünnepe bizonyos értelemben nemcsak a tóraadás történelmi eseményét jelenti, de egyben a Peszáchnak, azaz az egyiptomi kivonulásnak a betetőzését, kiteljesedését is. Izrael ugyanis nem válhatott néppé csupán szabadulása által – ehhez a Tórára is szüksége volt.

A Tóra jelentéssel tölti meg az életet, világos célokat jelölve ki benne. Mintát ad, mely a létezés minden részét átszövi, ezáltal jelentéssel töltve meg a még jelentéktelennek, hétköznapinak tűnő dolgokat is. Utóbbi feladatot a micvák látják el, melyek egyfajta örök útjelzőként navigálják a zsidókat, hogy életüket a helyes irányba tudják terelni. Tekintve, hogy a parancsolatok az élet valamennyi mozzanatára kiterjednek, egy zsidó spirituális értelemben sosem érezheti magát teljesen szabadnak. Bármit tesz ugyanis, azt mindig a Tóra standardjának megfelelően kell tennie, és ettől a felelősségtől sosem szabadulhat meg. Mindegy, hogy éppen dolgozunk vagy eszünk, imádkozunk vagy kikapcsolódunk – ezeket mindig a Tóra által közölt mintának megfelelően kell tennünk.

Egy zsidó számára a szabadság az idegen elnyomás alóli felszabadulást jelenti, de semmiképpen sem az önuralomnak vagy a Tóra korlátjainak a levetését. A Peszách lehetővé teszi számunkra, hogy lelkünk a hétköznapok béklyójából kiszabadulva szárnyra kapjon, hogy zavartalanul kapcsolódhasson Teremtőjéhez. Ez a felszabadulás azonban csak akkor válik valódi szabadsággá, mikor világos, hogy a rabságból merre tartunk, amikor a Tóra által kijelölt úton folytatjuk utunkat.

Peszách és Sávuot ünnepe elválaszthatatlanok egymástól – amit a kettő közötti omer-számlálás is híven jelez –, s azt tanítják, hogy a szabadság akkor válik igazi értékké, mikor azzal a Tóra elvárásai mentén sáfárkodunk.

Kovács Jichak rabbinövendék cikke Zalman Posner rabbi írása nyomán.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 36. szám – 2022. május 12.

Részletek

Dátum:
2022 június 6.
Időpont:
23:30