A flódni intelligens sütemény – interjú Raj Ráchellel

„Zsidóság-körkép” sorozatunkban annak járunk utána, hogyan látják a zsidóságot a közösség tagjai, illetve a közélet különböző szereplői. Raj Ráchel tortatervezőt kérdeztük.

Van kedvenc tortád vagy süteményed?

Igen, a sós karamella és a red velvet tortát nagyon szeretem.

Gyerekkorodban már tudtad, mivel szeretnél foglalkozni?

Sok mindenre vágytam. Olyan romantikus elképzeléseim voltak, hogy színésznő vagy balerina leszek… Később ügyvédként képzeltem el magam. Közben emlékszem, hogy amikor a nagybátyám hazalátogatott Amerikából divatlapokat kértem tőle. Már akkor elkezdtem rajzolgatni, divattervező akartam lenni. A kreativitás, rajz, látvány mindig érdekelt. Aztán úgy hozta az élet, hogy anyukám cukrászdát nyitott, én pedig tizenévesként egyre komolyabban vettem részt az üzletben. Először a cukrászda hangulatába, utána a látványba szerettem bele. Anyu mellett az ízek persze meghatározták az életemet. Szép lassan rájöttem, mit szeretnék.

Miért pont a flódni a „jelképed”?

A flódni érdekessége, hogy igazi magyar zsidó termék. Az alapanyagok: a mák, a dió, az alma, a szilvalekvár igazi hungarikumok. Mindig azt mondom, hogy a flódni a zsidóság nagykövete. Ami benne van, ahogyan összeáll, a zsidó kultúrát képviseli. A flódni egy intelligens sütemény. A jiddise mámék szeretete van benne: adni, kényeztetni, gazdagítani. Mégsem túl sok. Nem tömít, harmóniát sugároz.

Ha egy lakatlan szigetre kerülnél, milyen alapanyagokat vinnél mindenképpen magaddal sütemény-készítéshez?

Vanília nélkül sehova nem megyek. Imádom a mandulát és a csokoládét is. Sót is vinnék, nem felétlenül az édes íz a legfontosabb egy sütiben, kell valami- egy kis savanyú, vagy sós, vagy pikáns íz, amitől különlegesebbé válik. Az édességen túl legyen egy kicsi plusz benne. Tejszínt és vajat is vinnék! A kelt tésztákról ne is beszéljünk!

Hogy tudsz ilyen karcsú maradni ennyi finomság között?

Sportolok! Van egy kiváló edző, aki segít nekem. Nemrég elkezdtem bokszolni. Persze nem ember-ember ellen, a mozdulatokat, a ritmust, az ütemességet tanulom.

Csinálnál valamit másképp a munkádban, mint az elmúlt években tetted?

Nekem tetszik, ahogy haladok. Vannak érlelődési időszakok, most ilyenben vagyok. Az ízekkel játszom.

Hogyan látod magad a zsidóságban és magad körül a zsidóságot tíz év múlva?

Megyek az utamon, ezt folytatom. Körülöttem szeretném látni az eredményt, a saját munkámnak és másokénak az eredményét. Én optimista vagyok. Próbálom ápolni a papám, Raj Tamás emlékét, ő is hitt egy szép világban. Annyi fesztivál van, annyi esemény, ami közelebb hozza a zsidóságot az emberekhez, bemutatja a zsidó kultúrát. Az ismeretlenség és nem-tudás lehet veszélyes.

Milyen kívánságod lenne a Siratófalnál a magyar zsidósággal kapcsolatban?

Szeretném, ha mindenki boldogan megélhetné a saját identitását. Magamnak is ezt kérem. Szeretném megélni a mindennapi örömöket, a pillanatot.

Jiddise máme vagy?

Nagyon! Én egy mai jiddise máménak érzem magam, amit 2017-ben ki lehet hozni ebből, azt szerintem kihozom. Rettentően élvezem, hogy emellett sikeres üzletasszony vagyok. Nem kell erről lemondanom – ezt a férjemnek is köszönhetem! Közben megélhetem a nőiességemet is. Él egy olyan kép a jiddise mámékról az emberekben, hogy nagydarab, sose ül le, állandóan mozgásban van, közben mindig a háttérben marad, folyamatosan ad, nem gondol magára. Én nem ilyen vagyok, szeretnék én is központban lenni. A konyhám is a lakás közepén van, onnan mindent belátok. Az összes ünnepet és péntek estét megélem. Vacsorát adok, sokan jönnek, mindenkinek ismerem a bolondériáját, ki nem eszik glutént, vörös húst, halat, mindenkire odafigyelek, szeretem kiszolgálni az igényeket.

Mit főzöl péntek estére?

Akkor vagyok boldog, ha mások kedvére főzök, az enyém az alkotás öröme. Most a tízedik házassági évfordulónkra készülök, elsősorban a férjem szája íze szerint készülnek a fogások. Az előétel orosz halsaláta lesz leveles tésztakosárkában tálalva. Utána jöhet egy finom húsleves sok maceszgombóccal. Ezt a gyerekek is nagyon szeretik. Főételnek pecsenyekacsát sütök. Hozzá külön őzgerinc formában készítek kívül ropogós, belül lágy tölteléket gombával, sok petrezselyemmel. Mellé füstölt marhaszeggyel megbolondított fokhagymás zöldbabot tálalok fel.

A gyerekek is szeretik ezeket a különlegességeket?

Ja, nem. Nekik currys csirkét csinálok.

Lefkovics Zsófi

A sorozat eddigi részei:

Szántó T. Gábor

Lang Györgyi

Székhelyi József

Lefkovics Péter

Borgula András

Szalai Kálmán

Fritz Zsuzsa

Klopfer Dávid

Rubin Eszter

Köves Mushky

Szilágyi Nóra

Győrfi László

Ambrus Klára

Fűszeres Eszter

Faith Asher

Kovács Gergő

Szerényi Ádám

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA