Hazaértek a magyarok és az izraeliek is az EMIH különgépével

Sikeresen hazatért a járatok leállítása miatt Tel-Avivban rekedt 43 magyar, valamint további 31 cseh, szlovák, német és osztrák állampolgár, azzal a repülőgéppel, amelyet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezett. Az itt rekedt izraeliek szintén ezzel a géppel utazhattak haza.

A tel-avivi magyar nagykövetség a Facebook-oldalán közölte, hogy 43 magyart sikerült hazajuttatniuk, akik a légiforgalmi korlátozások miatt rekedtek Izraelben és kerültek nehéz helyzetbe.

A Magyar Kormány és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség együttműködésében szervezett Tel-Aviv – Budapest mentesítő repülőjárattal európai uniós szolidaritás keretében további cseh, szlovák, osztrák és német állampolgárok, összesen 31 fő repült tovább-utazás céljából a járattal Budapestig és került ezzel közelebb otthonához – közölte a nagykövetség.

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében tett intézkedések miatt leállt a légiközlekedés Magyarország és Izrael között, számos izraeli állampolgár hazajutása vált így lehetetlenné.

Az EMIH, Oirechman Smuel vezetésével, azonnal megkezdte a charter járat szervezését és szándékáról értesítette a budapesti izraeli és a tel-avivi magyar nagykövetséget, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amelyek azonnal támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

A nagyszámú érdeklődés miatt a járat Izraelből is szállított vissza Magyarországra Izraelben rekedt magyarokat és más EU-s állampolgárokat, az ő hazatérésüket a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EMIH külön támogatta.

„Tekintettel arra, hogy az utasok jó része a holnap este beköszöntő szombatra csak sietve tud felkészülni, hitközségünk kis meglepetéssel készült, az ajándékcsomagban szombati kalács és gyertya is van, reméljük mindenki használni fogja ezeket sábátkor” – mondta Oirechman Smuel, a járat szervezője, aki hozzátette:

„Szintén ajándékként adunk minden utasnak egy doboz kézzel készített ún. smura maceszt, amelyet az alig két hét múlva kezdődő Pészách ünnepére szánunk”.

Az ajándékcsomagokat az izraeli Kfár Chábád városka gyerekei is segítettek összeállítani.

Forrás: neokohn.hu

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA