Köves Rochie bát micvá ünnepsége az Óbudai zsinagógában

Tegnap tartották az Óbudai zsinagógában Köves Slomó az EMIH vezető rabbija és Köves Dvora rebecen egyik leánygyermekének, Köves Rochie-nak bát micváját, mely alkalomból megtelt a zsinagóga a közösség hölgy tagjaival. A hangulatról többek között Miri Or izraeli énekesnő gondoskodott.

A zsinagóga imaterme vasárnap délutánra új köntöst öltött magára Köves Rochie tiszteletére, csodás színekben pompázott: pink és arany kreációk kápráztatták el a vendégeket, lélegzetelállítóan gyönyörű látvány volt. Az asztalok nem mindennapi dekorációja pontos összhangban volt a megvilágítással és a két falat átívelő üzenetekkel, melyek a női micvákat idézték. Minden vendég részesült Rochie bát micvájának alkalmából kiadott könyvecskéből, a Királynők korona nélkül című kötetből, mely három lubavicsi rebecen, Menucha Ráchel Szlonim, Cháná Schneerson és Chájá Muská Schneerson történeteit dolgozza fel.

Az ünnepségen beszédet mondott Rochie nagymamája és apukája, illetve az ünnepelt is – mely arra a zsidó hagyományra bátorítja, hogy a Tórát és a zsidó tudást meg kell osztani másokkal. A beszédek után Miri Or mozgatta meg az egybegyűlteket, majd egy közös játék vette kezdetét amit ismét tánc követett. Az örömteli hangulatot még jobban feldobta a többfogásos vacsora, melyre az ételsor különlegességét a debreceni gourmet Hamsza kóser étterem kreatív főszakácsa, Ahron Faigen biztosította. Gazdag programok kísérték még az este további részét, a gyermekek kedvence a közös dobolás volt, egy profi dobos irányításában. Felnőttnek és gyermeknek is felejthetetlen élményt adott ez a vasárnapi ünnepély.

Kedves Rochie, köszönjük, hogy veled ünnepelhettünk és gratulálunk bát micvád alkalmából! Hatalmas mérföldkő ez az életedben – és ez csak a kezdete mindannak, amit egy olyan fiatal hölgy, mint te, még elérhet! Mázel tov a szülőknek is és kívánjuk, hogy még több büszkeséget és örömöt hozzon Rochie számukra.

A bát micvá héberül azt jelenti, „a parancsolat leánya”. Amikor egy zsidó lány betölti tizenkettedik életévét, a zsidóság szemszögéből felnőtté válik. Innentől kezdve (halachikusan) vége a gyermekkornak és köteles betartani a Tóra előírásait és parancsolatait. E jeles alkalomból szokás családi, baráti, közösségi ünnepséget szervezni.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA