Közösségünk 3 napot töltött a varázslatos szépségű Tokaj-Hegyalján.

Parádés sikerrel indult útjára a Mádi zsidó napok elnevezésű rendezvény. A hagyományteremtő céllal megrendezett 3 napos program kötetlen felüdülést kínált a varázslatos szépségű Tokaj-Hegyalján. Mád minden szálláshelye megtelt a résztvevőkkel. A program központjául szolgáló Csodarabbik útja vendégfogadó és a Kúria Hotel éppúgy, mint a falu hat panziója.

Mád 2

13692662_1365310940152974_7606355754470436631_n

IMG_0464

A pénteki programok végigvezettek a szombati felkészülésen a barheszsütéstől a gyertyagyújtásig, majd a világhírű mádi zsinagógában esti imára várták a résztvevőket. A szombati imák mellett előadások is színesítették a programot, melyet a rabbiház tornácán összegyűlők kötetlen beszélgetései tettek teljessé.

Mád 3

Hisilicon Balong

A szombat kimenetele után fáklyás felvonulással emlékeztek meg a zsidó temetőben az egykor itt élt közösségről, majd éjjeli busztúrára indultak a résztvevők. Lerótták kegyeletüket az olaszliszkai holokauszt emlékműnél és látogatást tettek bodrogkeresztúron Steiner Sáje rabbi sírjánál is.

unnamed 7

A vasárnap egyik legnépszerűbb programja az a közösségi akció volt, melynek során a résztvevők apraja-nagyja részt vett a rabbiház kerítésének újjávarázsolásában, de részt lehetett venni dzsipes túrán is a mádi dűlőkön.

ez

„Próbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy a kifejezetten zsidó témák mellett Mádhoz és a környékhez kapcsolódó érdekességek is megjelenjenek” – tudtuk meg a program egyik szervezőjétől, Erdős Judittól. Így például szerveztek városismertető sétát Heller Zsolt vezetésével, aki részt vett a település zsidóságának kutatásában, Frank Mariann a Csodarabbik útja programot és a rabbiház kiállítását mutatta be,  Kálmánovics Miklós, a tokaji hitközség elnöke pedig Tokaj-Hegyalja zsidóságáról mesélt.

„A kóser ételek biztosításában nagy segítségünkre volt az Óbudai zsinagóga sátbja. Másik oldalról meg kell említeni a mádi csapatot, akiknek helyismerete és odaadása nélkül nem sikerült volna ilyen jól a program.” – mondta Erdős Judit – „A közönség nagyon befogadó volt, minden programon rengetegen vettek részt. Mádiak is csatlakoztak a programhoz, voltak, akik még a péntek esti kidusra is eljöttek.”

_DSC2455

IMG_20160701_180938-1024x768

ez1

„Idejét sem tudom, mikor volt utoljára ilyen felhőtlen, ugyanakkor spirituálisan is gazdag hétvégém.”  – nyilatkozta az egyik résztvevő a programról.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA