Különleges programok gyerekeknek és nőknek, Myers Tzivia közreműködésével

A pandémia jelentősen megváltoztatta mindenki megszokott életformáját, alkalmazkodni kellett egy sokaknak új, online rendszerhez, illetve egy érintkezésmentes élethez hosszú hónapokon keresztül és bár egy óvatos „nyitás” nem olyan régen megtörtént, Myers Tzivia szentendrei rebbecen, online is  folytatja munkáját. 

Miért maradtál az online tanulás mellett? 

MTZ: Az Alef Kids Challenge Pészah előtt, a koronavírus kellős közepén indult, azért, hogy a járvány ideje alatt is tudjanak kapcsolódni a gyerekek a zsidósághoz, hogy ezekkel a napi feladatokkal is értékes tudásra tegyenek szert. Igaz, hogy a játékot a pandémia inspirálta, de úgy döntöttünk, hogy hosszú távon folytatjuk a kihívást és ha már ebben a formában indítottuk, maradjon is így.

Hogyan működik a játék és hol lehet csatlakozni?

MTZ: Bármikor lehet csatlakozni a játékhoz az Alef Kids Challenge Facebook-oldalán és aki egy héten keresztül követi, illetve helyes megfejtéseket ad, már vasárnap tárgyi nyereményre válthatja megszerzett pontjait. A játék a következőképpen alakul: minden reggel 7 és 11 óra között felteszek egy feladatot a Facebook-oldalunkra, ahol hozzászólásban kell megadni a választ az adott kérdésre. Aki helyesen válaszol, pontot kap. Aztán ezeket a pontokat különböző nyereményekre lehet beváltani annak függvényében, hogy éppen milyen szinten állnak.

Hogy néz ki ez a „pontpiramis”?

MTZ: A játékosok minden ezer pont után váltanak szintet, a kezdő szint színe a fehér, ezt követi a sárga, a narancs, a piros és így tovább, amíg a játékos el nem éri a legmagasabb, arany szintet, ami 9000 pont után szerezhető meg. Az első három szinten fix ajándékokra válthatják a gyerekek pontjaikat: 1000-2000 pont között, igény szerint választható ingyen pizzát kaphatnak a Tel Aviv Cafe-ból, 2000-3000 pont között Scrabble társasjátékot és 3000-4000 pontig pedig, Állatkerti belépőt. A magasabb szintre lépők meglepetés ajándékot kapnak, melyek természetesen szintén nagyon jók. Ha esetleg egy játékosnak pár napig ki kell hagynia a játékot, akkor sincs semmi baj, bár a pontjai elvesznek, szintet nem ugrik vissza, ezzel motiváljuk őket, hogy ne hagyják abba a feladatok megoldását.

Hány gyerek játszik átlagosan hetente? Vannak visszatérő gyerekek is? Melyik volt a legnépszerűbb játék eddig?

Körülbelül 7-10 gyerek játszik naponta és 4-5 közülük olyan, aki visszatérő tag. Az egyik kisfiú például már a legeleje óta velünk van. Azt hiszem a kódfejtést kedvelték a legjobban, ez egy betűrejtvény volt, ahol a különböző micvák neveit kellett megtalálni.

A szülőket is bevonod a játékba?

MTZ: Természetesen segíthetnek a kicsiknek, de külön nekik nincsen feladat, viszont hála Istennek újra megnyitottuk Szentendrét, így végre elkezdődhettek a tanulások személyesen is és nem csak a virtuális világban. Nagyon hiányoztak a perszonális kapcsolatok, főleg azok után, hogy a Tu bisvátkor tartott női klub és a bárhesz sütés is rendkívül jól sikerült. Itt azonban jött egy törés a koronavírus miatt és sajnos nem tarthattam meg a havi tanulásokat.  Amióta a járványhelyzet kedvezőbbnek látszik hazánkban, mindenképpen szerettem volna Ros Hódes ünnepére valami igazán különleges tanulást készíteni, így jött az ötlet, hogy ajakbalzsamot és illóolajat készítsünk a tanulás után. Az összejövetelen többek között szó volt a női szerep fontosságáról a 21. században, illetve körbejártuk az újhold és a zsidó nők kapcsolatát, hogy ez egy olyan micva, amit kifejezetten a nőknek adott az Örökkévaló, ugyanis ők ódzkodtak odaadni az ékszereiket férjeiknek az Aranyborjú megalkotásakor (2Mózes 12:2 Rashi). Noha ennek nem az volt az oka, hogy az Egyiptomból magukkal hozott ékszereiket különösen szerették, hanem mert belátták, hogy az aranyborjú bálvány, és csak eltávolítja a népet a Teremtőtől. Beszéltünk még a családról, arról, hogy hogyan vélekedett a Rebbe a nőkről, a női szerepkörről, és annyira elmerültünk a beszélgetésben, hogy a tervezett időpontot fél órával át is léptük, emiatt azonban sajnálatos módon a vetélkedőre már nem került sor, de majd a következő találkozókor bepótoljuk.

Mikor lesz a következő tanulás és mi lesz a téma?

MTZ: A koronavírustól függ, hogy meg tudjuk-e tartani a negyedik összejövetelt, én őszintén bízom benne, hogy igen, hiszen nagy boldogság számomra, hogy ennyien jönnek hozzánk az egyes programokra. A legutóbbi találkozón 18-an voltunk, megosztott arányban Szentendréről és Budapestről is érkeztek az okulni vágyók. Külön öröm számomra, hogy olyanok is jöttek, akik sábeszkor nem járnak zsinagógába csak a nagy ünnepeken. Ami biztos: havonta egyszer szeretnék egy vacsorával egybekötött tanulást szervezni, plusz, még terveim között szerepel, hogy indítok egy tanulócsoportot, ahol csak a Tórában szereplő zsidó hősnőkről beszélgetünk majd. Amíg lehetséges, Isten segítségével megtartom a havi rendezvényeket.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA