Lau rabbi: A járvány tanulsága, hogy mindannyian egyenlők vagyunk

Izrael egykori askenáz főrabbija, a holokausztot túlélő Jiszráel Meir Lau rabbi a zsidó állam egyik legnagyobb tiszteletben tartott polgára. 32 év után először fordult elő, hogy nem vesz részt az Élet menete rendezvényen, mivel a járványra való tekintettel elmaradt az Auschwitz-Birkenauban tartott megemlékezés. Most elmondta, mit gondol minderről.

Az első, 1988-ban megrendezett Élet menetére visszaemlékezve Lau rabbi a következőt mondta: „Nem tudom elfeledni az oswiecimi emberek tekintetét. Nem akarták elhinni, hogy még léteznek élő zsidók, akik ott masíroznak erejük teljében, a Hatikvát énekelve. Nem értették a dal szövegét, de az világos volt a számukra, hogy valami megváltozott. Feledhetetlen az az izgalom, amit akkor, 32 éve éreztem”.

Bár idén nem volt lehetséges a fizikai részvétel a rendezvényen, a rabbi szerint lélekben mindenki ott volt. „Soha sem felejtünk, soha nem fogunk megbocsájtani, életünk végéig emlékezni fogunk. Ez jelzi, hogy Izrael népe örök, hogy halhatatlanok vagyunk, egy örökké létező nemzet tagjai. Életben vagyunk. Van hazánk, megalapítottuk a saját, független államunkat. Büszkék vagyunk arra, amit elértünk és megvalósítottunk az elmúlt 75 évben”. – tette hozzá Lau rabbi, aki egy üzenettel fordult azokhoz, akiknek a szíve még mindig a zsidók iránti gyűlölettel van tele:

„Nézzék meg ezt az egész világra kiterjedő koronavírus-járványt, és tanuljanak belőle. Íme a tanulsága: Nincs különbség az emberek között. Nincs különbség nemzetek és rasszok között. Mindannyian egyenlők vagyunk. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Az Örökkévaló akaratából élünk ezen a világon együtt. Ahogy a szenvedés közös, úgy az öröm is az lehet”.

Ezt követően a rabbi a többi holokauszt-túlélőhöz fordult: „Testvéreim, a soá túlélői! Sok nehézségen és keserűségen mentünk már keresztül. Ne vegyétek [a mostani szituációt] túlságosan a szívetekre. Én magam is maszkot viselek és már egy hónapja nem mozdultam ki otthonról. De mi ez ahhoz képest, amin mi keresztülmentünk és amit elszenvedtünk? Ha túléltük a holokausztot, akkor túléljük a koronajárványt is. Remélem, hogy egészséges nyarunk és boldog évünk lesz, melyet a gyermekeink és az ő gyermekeik tesznek teljessé, egészen 120 éves korunkig”.

zsido.com

Forrás: Arutz7

ÓBUDAI ZSINAGÓGA