Legyen minden gyümölcse szent- Tu bisváttal indult a szentendrei női klub

Hétfőn emlékeztünk meg Tu bi­svát­ról, a fák újévéről. Bölcseink szerint ezen a napon dől el, melyik fa fog gyümölcsben bővelkedni, erősödni, terebélyesedni, melyiket tépi ki vihar, melyik szárad el a következő esztendőben. Az ünnep elsősorban Izrael földjén érdekes, ahol több, növényekkel kapcsolatos háláchá is kapcsolódik hozzá, amelyben döntő, hogy egy bizonyos fát svát 15. vagyis Tu bisvát előtt vagy az után ültetettek-e el.

Tu bisvátkor nem tartunk munkaszünetet és nem mondunk különleges imákat, ám a XVII. századi cfáti kabbalisták nyomán szokás ún. Tu bisvát szédert rendezni, melyen minél többféle gyümölcsöt eszünk. Mivel az ünnep a hónap 15. napjára esik, sok helyen elterjedt szokás 15 féle gyümölcsöt enni, köztük Izrael 7 szent növényéből is, melyek a füge, a datolya, a gránátalma, a szőlő, az olajbogyó, a búza és az árpa. Izraelben ilyenkor rengeteg fát is elültetnek.

Magyarországon általában nagyon nehéz elképzelni Tu bisvátkor, hogy Izraelben már kezd véget érni a tél. Idén a szeles-napos időjárás azonban itthon is a tavaszt idézte. Sok helyen tartottak az ünnep kapcsán rendezvényeket. Az Alef Kids-ben a gyerekek különböző növényekkel kapcsolatos játékokat játszottak az Óbudai zsinagógában szervezett karneválon. Miskolcon egzotikus gyümölcslékóstolóval, előadásokkal és közösségi faültetéssel ünnepeltek. Hozzájuk hasonlóan a budai várban a Faith család is saját otthonában fogadta az ünneplőket: külön szerveztek programot a fiataloknak és az idősebbeknek.

Az EMIH egyik legújabb „ága”, a szentendrei Cháj galéria zsinagóga első női estjét rendezte meg a fák újéve alkalmából. A tervek szerint minden hónapban egyszer várják majd a hölgyeket egy-egy különleges női estre – tudtuk meg Myers Tziviától, aki férjével vezeti a Pátriárka utcai központot. Legközelebb március 15-én, barheszsütésre várják majd a környékbeli hölgyeket és a többi érdeklődőt.

A most megrendezett első esten a Tu bisvátról tanultak a hölgyek egy, az alkalomhoz jól illő gyümölcsös vacsora kíséretében. Itt is növényültetéssel és gyümölcsös játékokkal tették teljessé az ünneplést.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA