A Lubavicsi Rebbéről neveztek el utcát Ukrajnában

Smuel Kaminezki és Mayer Stembler rabbik leplezték le a Menáchem Mendel Schneerson utca 1-es számot jelző díszes feliratot a kelet-ukrajnai Dnyepropetrovszkban.

Ebben az utcában található a Chábád mozgalom által üzemeltetett Or Ávner – Lévi Jicchák Schnnerson  zsidó iskola, melyben 700 gyermek tanul. Az oktatási komplexum része egy jesiva és egy lányszeminárium is.

“Ez egy nagyszerű esemény az egész város és az egész ország számára.” – mondta Kaminezki, aki a város főrabbijaként és a régió lubavicsi küldötteinek vezetőjeként szolgál.

Az avatási ünnepségen jelen voltak a diákok is, akiknek a rabbi a következő üzenetet mondta: “Minden alkalommal, amikor a Rebbe édesapjáról elnevezett iskolába érkeztek a Rebbéről elnevezett utcában, az járjon a fejetekben, hogy úgy kell tanulnotok, hogy örömet okozzatok a Rebbének, a hű küldöttjeivé váljatok és terjesszétek a Tóra és a haszidizmus fényét.”

A Lubavicsi Rebbe Nyikolájevben született 1902-ben, de Dnyepropetrovszkban nőtt fel, melyet akkoriban Jekatyerinoszlávnak hívtak. A Rebbe édesapja, Lévi Jicchák rabbi vezette a város zsidó közösségét, egészen 1939-ig, amikor a szovjet hatóságok letartóztatták.

Dnyepropetrovszk zsidó közössége mindig nagy büszkeséggel gondolt a város neves rabbijaira, s az utcanévadás lehetőséget biztosított számukra, hogy ezt kifejezésre is juttathassák. Fontos volt ez az esemény a helyi ukrán lakosságnak is, akik örülnek, hogy neves emberek éltek városukban.

YmKV9648240

“Éppen a dnyepropetrovszki ukránoktól jött az utcanévadási kezdeményezés. Már számos közterület kapta meg ukrán nemzeti hősök nevét, és úgy gondolták, hogy a Rebbe is közéjük tartozik” – mondta Kaminezki rabbi.

“Hihetetlenül boldogok vagyunk, nagy büszkeségre ad okot az egész közösség számára” – tette hozzá Zelig Brez a városi hitközség elnöke.

Az átnevezési hullám mögött az a közelmúltban elfogadott törvény áll, mely kimondja, hogy új nevet kell találni a szovjet rendszerre emlékeztető nevű köztereknek. Még a város neve is megváltozik: a túlságosan oroszos hangzásúnak ítélt Dnyepropetrovszk helyett ezentúl Dnyipro lesz a város hivatalos megnevezése.

hjVX9648238

A Menáchem Mendel Schneerson utca korábban Szergej Minin nevét viselte, aki a múlt század húszas éveiben a szovjet titkosszolgálat vezetője volt.

“Az ukránok szeretnének emléket állítani nemzeti hőseikenk. Jó szándék vezérli őket, és senkit sem akarnak megbántani, különösen az zsidókat nem” – fejtette ki Kaminezki rabbi, utalva arra a néhány felháborodást keltő alkalomra, amikor antiszemita nacionalistákról neveztek el utcákat. “Tudjuk, hogy a névnek nagy jelentősége van. Biztos vagyok benne, hogy mindazok, akik a Rebbéről elnevezett utcában élnek, nagy áldásban és örömben részesülnek majd” – tette hozzá a főrabbi.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA