Minden gyerek egy különleges gyémánt – Nyílt nap a Bét Menáchemben

Minden gyerek egy különleges gyémánt – ezzel a gondolattal nyitotta meg a Bét Menáchem Hé­ber-magyar Kéttannyelvű Ál­talános Iskola nyílt napját Ober­lander Batsheva igazgatónő. Az iskola nem ismeretlen olvasóink előtt: az intézmény életének kisebb-nagyobb híreiről, a diákok szép eredményeiről mi is beszámolunk. Azok a szülők azonban, akik érdeklődnek az iskola iránt, nem csak újságcikkekből ismerkedhetnek meg az intézménnyel. A január második hetében szervezett nyílt napon megismerkedhettek az iskola programjával, az itt kínált lehetőségekkel és, nem utolsó sorban, a pedagógusokkal is.

„Nekem nagyon pozitív volt a tegnapi nyílt nap” – foglalta össze tapasztalatait a jövőre első osztályt kezdő Andris édesanyja. Férjével más iskolák nyílt napjait is meglátogatták, mielőtt eldöntötték, hol kezdje meg kisfiuk az első osztályt. „A tanárok készültek, érdekesek voltak a prezentációk és jó volt az is, hogy a végén volt idő egy nyitott beszélgetésre és kérdésekre.”

A programon, amelyen elsősorban a szeptembertől már iskolaköteles gyerekek szülei vettek részt, arról is szó esett, hogyan zajlik a gyerekek egy-egy napja az iskolában, milyen könyvekből tanulnak és kik tanítják őket. „A tanárok sok mindent elmondtak az iskoláról, a szemléletről, elmondták, miért érdemes oda beíratni a gyereket. Mindez nekem abszolút hiteles volt és őszintének tűnt” – mondja Bea, akinek két gyermeke bölcsőde óta jár a Bét Menáchembe, ezért a légkört már jól ismerik: „A családias, közvetlen hangulat nekem mindig is nagyon szimpatikus volt itt” – mint mondta, döntésükben az is szerepet játszott, hogy Andris nagyon jól érzi magát a Bét Menáchemben, szeret oda járni.

A korábbi évekkel ellentétben a szülők egy-egy óra meglátogatása helyett a különböző évfolyamok óráin készült filmek segítségével ismerhették meg a változatos oktatási módszereket: láthatták, hogyan is néz ki egy olyan tanóra, ahol a gyerekek a személyre szólóan összeállított feladatot QR kód olvasó tabletekkel keresik, majd oldják meg (és közben lehetőségük van kimozogni magukat az órán is…), ahol az emlős állatok tulajdonságait okostáblán keresik ki vagy ahol a kis osztálylétszám miatt a tanítók mindenkire személyes figyelmet tudnak fordítani.

Itt ugyanis a tanulás mellett nem mellékes az sem, hogy hogy érzik magukat a gyerekek. Hiszen csak biztonságot nyújtó, a gyerekekre fókuszáló légkörben tudnak igazán jól fejlődni a diákok és kihozni magukból a maximumot.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA