Most Sábesztől az EMIH zsinagógái is zárva tartanak

Az elmúlt napok szigorításai okán a világ legtöbb zsidó közösségében ortodox rabbik kihirdették a zsinagógák hivatalos bezárását. Ahol erre van lehetőség, a közösségi imádkozásokat szűk 10 fős minjenben, a szabadban vagy olyan helyeken tartják meg, ahol betartható a két méteres távolságtartás egymástól. Ennek megfelelően most Sábesztől az EMIH zsinagógái is zárva tartanak, azokban a közösségeinkben, ahol megoldhatóak a szigorú távolságtartás feltételei (nagyobb méretű zsinagógáinkban, az udvaron stb.) ott szűk minjeneket szervezzünk, hogy “Jákob hangja” ne némuljon el Budapesten sem ezen vészterhes időkben. Kidus-étkezéseket mindenütt otthon családi körben fogjuk megtartani. Az ezzel kapcsolatos döntésről és a részletekről kérjük mindenki saját rabbijától tájékozódjon.

Akinek a szombati étkezéssel kapcsolatos logisztikai segítségre, kellékekre, vagy sábeszi menüre van igénye kérjük forduljon Erdős Judithoz a +36/30-222-1439-es telefonszámon, vagy a koshercatering@zsido.com e-mail címen.
A péntek esti és szombati ima és kidus menetrendjét megtalálja a https://zsido.com/konyvek/mozes-imaja-sabeszi-imakonyv/ linken, vagy ebben a videóban: https://youtu.be/HsvgSsnNoBk (Szombaton nem szoktunk számítógépet használni!)

Akik otthon kényszerülnek imádkozni, a közösségi imában mondott részeket (kádis, kedusá stb.) elhagyják, a tóra-olvasást pótolva a hetiszakaszt szoktuk magunkban elolvasni. Eheti szakaszunk Vájákhel Pekudéj, megtalálja ezen a linken https://zsido.com/hetiszakasz/vajakhel-pekude/ .

Hitünk szerint nincsenek véletlenek, bármi történik is velünk, mindig azt kell keresnünk, mik az adott helyzet tanulságai, mi az amit a körülöttünk és velünk történő dolgokból tanulhatunk. Egy olyan csapás, amely az emberek egymástól való fizikai távolságtartását vonja maga után, egyértelműen arra figyelmeztet bennünket, hogy spirituális lelki közösségünket, összetartozásunkat és a közösséghez tartozásunkat kell megerősítenünk. Ennek jegyében ezekben a napokban az EMIH rabbijai, vezetői, munkatársai és tagjai mind azon vannak hogy a fizikai távolság dacára éppen hogy erősítsük egymásért való felelősségünket.
Ennek jegyében több a közösségi médiában követhető tanulókör indult, megindult házhoz szállítási szolgálatunk, kóser élelmiszert, gyógyszert, bevásárlást végzünk és juttatunk el közösségünk idősebb tagjaihoz és azokhoz akik karanténban vannak. Kérjük ha ilyen igénye van jelezze a muveletitorzs@zsido.com e-mail címen, vagy a +36/30-725-0364 telefonszámon

A fentiek jegyében kérjük, ha önkéntes munkát szeretne végezni a közösség segítése érdekében ezen az elérhetőségen töltse ki a jelentkezési lapot: https://forms.gle/fDk3diVCU93kVnCu6

A fizikai elővigyázatosság és a higiéniai szabályok szigorú megtartsa mellett, lelki spirituális megerősödésünkre is gondolnunk ki. A zsidó hagyományban az ajtófélfákra erősített mezüze az otthon spirituális védelmének szimbóluma. Ha szeretne mezüzét erősíteni otthona ajtófélfáira, Faith Aser rabbit keresse a faith.asher@zsido.com e-mail címen vagy a +36/70-331-33-55 telefonszámon.

Legyünk mindannyian egészségesek! Vigyázzunk magunkra!

Budapest, 2020. 03. 19.

Barátsággal:
Köves Slomó

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA