Mostantól a Chábád tartja a világ leghosszabb zoom-hívás rekordját

Eddig egy új-zélandi rádióműsoré volt az elsőség 23 óra 39 perccel. Az új csúcsot a lubavicsi küldöttek állították fel egy több mint 5 napos adással.

A kényszerűségből a virtuális térbe költözött, sok ezer ember részvételével megrendezett Chábád-Lubavics Küldöttek Nemzetközi Konferenciája messze túlszárnyalta az eddigi rekordot. Az eredetileg 24 órásra tervezett online fárbrengen, azaz hászid összejövetel ugyanis már ötödik napja tart és még mindig nem ért véget. A programot a sábát ausztráliai kimenetelekor kezdték el (hiszen ott ért véget először a szombat a világon), majd egyre többen léptek be a világ különböző tájain, ahogy a saját időzónájukban elbúcsúztatták a hetedik napot. Ausztráliát a kelet-ázsiai államok követték, majd Oroszország, Izrael, Dél-Afrika, Európa, Dél-Amerika, Észak-Amerika következett, végül Hawaii zárta a sort, közel egy teljes nappal később.

A fárbrengenen minden időpillanatban 200 és 1000 közötti rabbi vett részt. A társalgás héberül, jiddisül, angolul, franciául, oroszul, spanyolul és portugálul folyik. Amikor a rendszer elérte kapacitásának felső határát, az újonnan csatlakozni kívánókat a Vimeo rendszerére irányították át.

A fárbrengen tulajdonképpen egy meláve málke része volt. Ezt a szertartást a szombat kimenetele után tartják némi harapnivaló kíséretében, hogy kellemesebb legyen az átmenet a szentből a hétköznapiba. A fárbrengenre összesen 5000 rabbi volt hivatalos a világ több mint száz országából, melyek között akár 22 óra időeltolódás is lehet.

Miután miden ország becsatlakozott, a meláve málká helyét átvette egy kötetlenebb, hászid tanításokra koncentráló társalgás, melynek során a küldöttek egymást erősítették istenszolgálatukban és feladataik teljesítésében. A tanulás mellett a rabbik megosztották egymással személyes emlékeiket az áldott emlékű Lubavicsi Rebbéről, lelkesítő hászid történeteket meséltek és daloltak. Ez utóbbi tevékenység nem ment zökkenőmentesen, mert az interneten csak némi csúszással csatlakozott egymáshoz a távoli országokban együtt énekelni próbálók hangja.

Az összejövetel különösen azoknak jelentett lelki megerősítést és inspirációt, akik a nagy zsidó központoktól távol eső, elszigetelt településeken élnek, mint például a szibériai Permben, Észak-Cipruson vagy valamelyik távoli amerikai kisvárosban.

Bentzion Butman rabbi, a kambodzsai Phnom Penhben működő Chábád-központ vezetője a nyolc napig tartó hanukai csodához hasonlította a véget nem érő zoom-találkozót, melyről szintén azt hitték, hogy egyetlen napig tart csak ki, de még mindig nem értek a végére. “Erre is utal a Talmud (Pszáchim 87b) megállapítása: ‘Áldott az Örökkévaló, aki jót tett zsidókkal azzal, hogy szétszórta őket a világ népei közé’. Szinte az összes létező időzónában él lubavicsi küldött, így megállás nélkül folytathatjuk a beszélgetést és inspirálhatjuk egymást” – mondta a rabbi.

zsido.com

Forrás: chabad.org

ÓBUDAI ZSINAGÓGA