Negyedik Mádi Zsidó Napok – fizikai és szellemi feltöltődés Tokajhegyalján

Idén Slách szakasz szombatján került megrendezésre negyedik alkalommal a Mádi Zsidó Napok elnevezésű rendezvény, ismét rendkívüli érdeklődés mellett. A már hagyományosnak nevezhető esemény központi témája természetesen a zsidó élet, a szombat, a miszticizmus és a tokajhegyaljai zsidó közösségek egykori világa, benne a híres csodarabbikkal, akiknek nyughelyét zarándokok tízezrei látogatják minden évben.

Az idei esemény különlegességei már a szombat bejövetele előtt megkezdődtek, hiszen péntek délután Feigen Áron, az óbudai zsinagóga séfje készített közel-keleti ételkülönlegességeket. Természetesen a szombati fenséges fogásokról is Feigen Áron gondoskodott. Ami a szellemi táplálékot illeti, idén sem volt hiány érdekfeszítő előadásokban. Köves Slomó rabbi, a hétvége házigazdája a szombat bejövetele előtt a holokauszt-emlékezet fontosságáról tartott előadást, majd a péntek esti hagyományos szombatfogadás és a már említett fejedelmi, ünnepi vacsora következett.

A reggeli ima előtti előadáson a lélekvándorlásról és a halál utáni életről esett szó – érthető módon az előadás után rengeteg kérdés hangzott el.

Különleges vendégei is voltak a szombatnak, hiszen az utolsó mádi rabbik leszármazottja, Naftali Ehrenreich rabbi és családja New Yorkból csatlakozott, hogy velünk tölthesse a hétvégét. Ehrenreich rabbi a szombat reggeli Tóraolvasás előtt tartott nagyon megindító és inspiráló beszédet.

A szombat délután is igen tartalmasan telt, hiszen hallhattunk előadásokat a mádi zsidó közösség múltjáról Frank Marianntól, akivel bejártuk a település utcáit, megtekintve a zsidó szempontból emlékezetes helyszíneket is. Kis pihenő után a zsidó nevelés fontosságáról tartott előadást Köves Dvora és Szilánk Zsuzsa, később Megyeri Jonatán mesélt csodás rabbikról és rabbik csodáiról. A menetrendben még több ima, bőséges szeudát slisi (szombat délutáni étkezés) Fuchs Josua, miskolci rabbi előadása és hangulatos szabadtéri szombatbúcsúztatás következett. Este nagy érdeklődés mellett mutatták be Oláh Katalin és Csukás Sándor ’Bármicvó fiúk’ című filmjét is. A délelőtti programzárás előtt még arra is volt idő, hogy ellátogassunk a mádi temetőbe, ahol híres mesterek nyugszanak, köztük Schwartz Ábrahám és Winkler Mordecháj.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA