Nyitott Zsinagógák Éjszakája 2021

Tizenkilencedik alkalommal nyitották meg kapuikat az év egyik legrövidebb éjszakáján a múzeumok szerte Magyarországon.

A hatalmas sikernek örvendő kulturális rendezvényhez 2015-ben csatlakozott az EMIH a Nyitott Zsinagógák Éjszakája elnevezésű programmal. A június 26-án tartott rendezvény különleges jelentőséggel bírt, hiszen ez volt a legnagyobb országos kulturális fesztivál a járvány kezdete óta.

A zsinagógák ezen az estén a szombat kimenetelével nem zárják be kapuikat, hanem hajnalig fogadják a látogatókat. A program részeként szervezett busz is igénybe vehető, mellyel az összes zsinagógát felkereshetjük úgy, hogy útközben hozzáértő idegenvezetést halhatunk a magyar zsidóságról és a felkeresett zsinagógákról.

A zsinagóga-buszok idén is hamar beteltek, a zsinagógák pedig majd’ egész éjjel tele voltak. „Már a sábesz kimenetele előtt ott sorakoztak az emberek, hálás voltam, hogy ilyen messzire eljöttek, hogy megnézzék a zsinagógát” – meséli Ambrus Klára, aki hosszú évek óta kíséri az Óbudai Zsinagógába látogató tu­ristákat és más csoportokat. A zsinagóga rabbija, Köves Slomó, az egyik zsinagóga-buszt kísérte, és hatalmas érdeklődés övezte, amikor Óbudára érve a zsinagógáról mesélt a látogatóknak.

Bár idén a Vasvári Pál utcai zsinagóga és a Zsilip központ felújítás miatt nem volt látogatható, a résztvevőknek így is volt mit néznie. A Budavári Zsinagóga előtt is várakoztak már az érdeklődök a program kezdetekor. Itt a középkori zsidósággal ismerkedhettek az érdeklődők. A Keren Or központban Glitsenstein Sámuel rabbi válaszolt a kérdésekre. A budavári középkori zsinagóga, a belvárosi Keren Or központ mellett a nemrég megnyílt Bocskai úti zsinagógát is felkereshették. Talán ez a helyszín volt a legizgalmasabb, hiszen a különlegesen szép épület csak nemrégiben nyerte vissza eredeti funkcióját. A fővároson kívül Szentendre és Mád is csatlakozott a programhoz.

Ami azonos volt minden helyszínen, az a meglepően nagy érdeklődés: a járvány ellenére is alig maradt el a látogatók száma a korábbi években megszokottól. Az egyéni látogatók egész éjjel folyamatosan érkeztek. Voltak, akik célzottan egy-egy helyszín iránt érdeklődtek, míg mások több zsinagógába is ellátogattak, meghallgatták az épületek és a közösségek történetét, megkóstolták a kóser finomságokat.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA