Nyitottság és autentikus zsidó értékrend: kéttannyelvű zsidó gimnázium nyílik Óbudán

Új, kéttannyelvű oktatási intézmény nyílik 2017. szeptemberében Budapesten. A Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyelvű Zsidó Gimnázium célja, hogy egyesítse az autentikus zsidó értékrendet a nyitottsággal és a dinamikus gondolkodással. A saját kerettantervet kifejlesztő intézmény a magas szintű angol képzés mellett külföldi tanulási programokat és továbbtanulási lehetőséget is biztosít a diákjai számára.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a 2017/2018-as tanévtől elindítja új oktatási intézményét, a Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyelvű Zsidó Gimnáziumot. Szilánk Zsuzsa, az iskola operatív igazgatója kiemelten fontosnak tartja, hogy a felmenő rendszerben induló, 1+4 osztályos gimnázium egyszerre biztosítson magas színvonalú világi oktatást, vallási ismereteket és anyanyelvi szintű angol nyelvtudást a tanulók számára, mindezt egy jó hangulatú közösség keretei között. Az egyedi kerettantervet a gimnázium vezetői kiváló tanárok együttműködésével fejlesztették ki annak érdekében, hogy az önmegvalósítást támogató oktatási stratégia által minden egyes diák megtalálhassa és kifejleszthesse tehetségét, ugyanakkor szerves és aktív tagjává is váljon a társadalomnak.

“Ma, akárcsak régen, a gyermeknevelés legfontosabb és egyben legnehezebb feladata a segítségnyújtás, hogy a gyermek megtalálja az élet értelmét. Ehhez tapasztalatokra, tanulásra van szükség: érzelmeinknek, képzeletünknek és intellektusunknak támogatniuk és gazdagítaniuk kell egymást. Meggyőződésem szerint a Maimonidész Gimnázium saját kerettanterve, az oktatáshoz való hozzáállása és kiváló tanári gárdája biztosítani fogják, hogy minden itt tanuló gyermek a lehető legtöbbet hozza ki saját adottságaiból” – mondta Majoros Mária, a Maimonidész Gimnázium tanára, számos tanulmány és oktatási szakkönyv szerzője, az MTA pedagógiai kutatói pályadíjának birtokosa.

Az iskolában kis létszámú osztályokat terveznek, ahol a tanulók a vallási tárgyakat angolul, a világi tantárgyakat magyarul tanulhatják. A gimnázium a vallási és a világi tárgyak magas színvonalú és egymást szervesen kiegészítő oktatása mellett különös hangsúlyt helyez a közösségi jellegre, a differenciált oktatásra és az intenzív nyelvtanításra. A tantervnek megfelelően a nulladik év angol nyelvi előkészítője után a következő években is számos tárgyat oktatnak angol anyanyelvi oktatók. Cserediák programokkal, testvériskolák révén a gimnázium minden diákjának legalább egy félévig tartó külföldi tanulásra is lehetőséget biztosít, elsősorban angol nyelvterületeken.

„A Maimonidészben a kis létszámú osztályok, a harmonikus környezet és az innovatív pedagógiai módszerek lehetővé teszik a kiemelt személyes törődést és az egyéni tanulási utak megvalósítását” – mondta Forrás-Biró Aletta, a Maimonidész Gimnázium pedagógiai tanácsadója.

A gimnázium indítása jól illeszkedik az EMIH eddigi tevékenységébe, hiszen a közösség számára az oktatási tevékenység, a jövő generációjának képzése mindig is kiemelt fontossággal bírt. A szervezet 1996 óta működő óvodája 2009-ben bővült a Bét Menáchem oktatási központtá, amely napjainkban az ország egyetlen héber-magyar kéttannyelvű bölcsődéje, óvodája és iskolája egyben. A felnőttoktatás terén, az idősebb korosztálynak a 2003 óta működő Zsidó Tudományok Szabadegyeteme nyújt színvonalas lehetőséget a zsidó tudományok megismerésére. Kevésbé formális keretek között, a zsidó gyermekakadémiának is nevezett Alefkids pedig a 3 és 12 év közötti gyerekek vasárnapi iskolájában interaktív oktatási módszerekkel mutatja be a hagyományokat, az ünnepeket és a héber nyelv alapjait.

További információk a gimnáziummal kapcsolatban: www.zsidogimnazium.hu

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA