Oktatóink derekasan helytálltak a megváltozott helyzetben – elindult az online hittan

Azzal, hogy az egész országban bezárták az általános iskolákat a vészhelyzetre tekintettel, a hittanoktatók is új helyzetben találták magukat. Szilánk Zsuzsát, az EMIH hittanoktatási programjának vezetőjét kérdeztük az online térbe való költözésről.

„Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy szerencsések vagyunk, mert még az iskolai lezárások előtt sok oktatónk átállt az online tanításra. Persze főként azok, akik idősebbek, de így, megosztva tapasztalataikat a fiatalabb kollégákkal, gyorsan és zökkenőmentesen sikerült a teljes átállás, amikor a kormányrendelet ezt kötelezővé tette. Emellett segítségünkre volt az EMIH más szervezetein belül, így például a Maimonidész Gimnáziumban és a Bét Menáchem Iskolában szerzett bőséges tapasztalat a digitális oktatás terén és a legmodernebb oktatási eszközök is.”

Az EMIH oktatói jelenleg közel 30 iskola közel száz diákjának tartanak hittanoktatást. „Számos olyan gyerek van, aki nem hozott magával otthonról semmilyen tudást a zsidóságról, mások pedig meglepően felkészültek. Akad olyan tanítványunk is, aki olyan családból származik, ahol a mindennapok szintjén élik meg a hitüket” – mesél Szilánk több éves tapasztalatukról. – „A különböző játékos feladatok, kreatív foglalkozások szerves részét képezik oktatási módszerünknek, ezeket részben mellőznünk kell, részben más módját kell találni a tudás hatékony átadásának. Kollégáimmal gyakran jegyezzük meg, viccelve, hogy ha a mostani időszakot sikerrel vettük, más kihívást, ha jön, ne adj’ Isten, már játszi könnyedséggel veszünk majd. Oktatóink derekasan helytálltak a megváltozott helyzetben.”

Természetesen jövőre is lehet majd csatlakozni a hittanoktatáshoz: „Általában márciusban tartjuk tájékoztatóinkat az iskolákban. Idén ez is interneten keresztül történik majd. Bár a körülmények megváltoztak, hozzáállásunk a régi: minden budapesti iskolába örömmel megyünk, akár egy tanuló miatt is. Kérem, forduljon mindenki hozzánk bizalommal, amennyiben szeretné gyermekével megismertetni a hagyományos zsidó értékeket.”

Jelentkezni Szilánk Zsuzsánál

hittan@zsido.com

címen vagy a +36 30 990 3694-es számon lehet.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA