Óriási hír: mikveavató lesz hétfőn a Zsilipben!

Április 24-én hétfőn hatalmas dolog veszi kezdetét a ZSILIP Központban, ugyanis megnyílik a régóta dédelgetett álom: a zsinagóga mikvéje. (A mikve megnyitójára a részvétel regisztrációhoz kötött!) Óriási változás ez és nemcsak a budapesti és a hazánkban vendégeskedő zsidóság életében, hanem a Zsilip működésében is.
Mutatunk egy kis ízelítőt a mikvéből (a teljes galériát a cikk végén találja)
A Zsilipben évekkel ezelőtt megkezdődött a mikve építése, melynek elkészültét nem csupán a zsinagóga rabbija várta rendkívüli módon:
„Pár éve azon is dolgozom az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel közösen, hogy a Zsilipben megnyíljon ez a csodálatos mikve. Bízom benne, hogy ez az új fürdő még több családnak lesz segítség Budapesten és, hogy még több ember megtalálja a számításait központunkban és hozzásegíti őket a spirituális fejlődéshez. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Zsilipben a megnyitóra is”
– fogalmazott Glitsenstein Sámuel, a Zsilip rabbija.
rituális fürdő a vallásos zsidó élet egyik legalapvetőbb feltétele, napjainkban elsődleges funkciója: itt merítkeznek meg a nők havi ciklusuk után, illetve az új edényeket is ebbe mártják meg első használat előtt – természetesen erre a célra külön medence szolgál.
Férfiak is használják a mikvét reggeli ima előtt, vagy szombat és ünnepnapok előtt merülnek alá, hogy megtisztuljanak. A fürdő vizét természetes vízforrásnak kell táplálnia.
Az áldott emlékű Lubavicsi Rebbe a kezdetekben még megengedte a küldöttcsaládoknak, hogy olyan városban kezdjék el működésüket és építeni az ottani zsidó életet, ahol nem volt rituális fürdő. Ennek annyi hátránya volt, hogy a „merülésekre” sokat kellett utaznia a családoknak, így a Rebbe később már azt tanácsolta, hogy lehetőleg olyan helyekre költözzenek, ahol már van fürdő, vagy ahol lehetőség van egy ilyen hely felépítésére-, mivel nem zárta ki azt, hogy akadnak olyan emberek, akik nem hiszik el, hogy valóban hosszú utakat tesznek meg a sliáchok mikvehasználat céljából.
Így nem meglepő, hogy amikor az ifjú Oberlander-házaspár küldöttként Magyarországra érkezett, a Rebbe egyetlen feltételhez kötötte itteni letelepedésüket:
„Csakis ha van ott, Budapesten kóser mikve!”
Akkoriban a Kazinczy utcában volt csak működő rituális fürdő Budapesten, ami a hétfői mikvenyitással megváltozik és ebben nagy szerepe volt az Oberlander-házaspárnak, a magyarországi zsidó közösség tagjainak, a támogatóknak és az EMIH-nek is.
Eddig Budapesten egyetlen működő mikve volt, amely a Kazinczy utcában található. Az 1928-ban épült fürdőben a háború előtt még több különböző mikve is üzemelt, azonban a holokauszt után, mint a zsidó élet több színhelye, ez is hanyatlásnak indult. Azonban úgy tűnik, mára ez már csak a múlté, hiszen egyre nagyobb kereslet van a vallásos zsidó élethez nélkülözhetetlen rituális tárgyakra, helyekre és kóser élelmiszerre. Vidéken több működő mikve is található.
Történelmi fejlemény tehát, hogy a háború után most először avathat mikvét Újlipótváros zsidó közössége, csatlakozzon Ön is az ünnepséghez!

ÓBUDAI ZSINAGÓGA