Sávuotkor tejes ételeket szokás fogyasztani.

A szokásnak több oka is van.

Egyrészt az először fogyasztott tejes, majd később tálalt húsos étkezés szimbolizálja a Szentélybe sávuotkor vitt kenyéráldozatot, ami két kenyérből állt. Ez a szétválasztás ugyanakkor azt is jelzi, hogy betartjuk a kóserság szabályait, amit a Tóraadáskor kaptak a zsidók, és ami előírja a tejes és a húsos ételek különválasztását.
Más magyarázók szerint őseink is tejes ételt ettek a Tóraadás napján. Mivel ez szombatra esett, nem volt lehetőség az újonnan megkapott kósersági törvények szerint húst vágniuk, edényt kóserolniuk, stb, így tejes ételt ettek aznap.
Számmisztikai magyarázata is van a szokásnak. A héber chalav (tej) szó számértéke 40, ami megegyezik a napok számával, amit Mózes a hegyen töltött, amikor megkapta az Örökkévalótól a Tórát.
Az alábbiakban néhány hagyományos, sávuotkor fogyasztott ételek receptjeit olvashatjátok.

Tejes paradicsomleves
1 kávéskanál vaj,
1 kávéskanál liszt,
5 dl paradicsomlé,
1 pohár tej,
só,
1 kávéskanál cukor
A lisztet átszitáljuk, vajjal nagyon világosra pirítjuk, kevés vízzel eldolgozzuk, belekeverjük a paradicsomlébe, sózzuk és cukrozzuk, felengedjük tejjel, és lassan felforrósítjuk.

Rakott krumpli
1000 g krumpli,
1 kisebb fej vöröshagyma,
6-7 kemény tojás,
4-5 evőkanál vaj
1 pohárnyi tejföl,

A megmosott krumplikat héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony karikára leszeljük. A kemény tojásokat megtisztítjuk, és vékony karikára felszeljük. Egy tűzálló tálat bőven kikenünk vajjal, beletesszük a krumplikat úgy, hogy egy sor krumpli, egy sor tojáskarika, erre az apróra vágott vöröshagymát szórunk rá, az utolsó réteg krumpli legyen. Tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal és tejföllel. A sütőben pirosra sütjük.

Diós hal
1 kg kóser hal,
1 nagyobb fej vöröshagyma,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál cukor,
2 marék darált dió,
2 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 dl tejföl,
só,
törött bors
A halat megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, besózzuk. Elkészítjük a levet: megtisztítjuk, felkarikázzuk a zöldségeket, szálasra vágjuk a vöröshagymát, és a sóval, borssal és a cukorral vízbe tesszük, félig megfőzzük. Ekkor hozzátesszük a halat, és lassan puhára főzzük. A tejfölt az átszitált liszttel simára keverjük, beleszórjuk a darált diót, a halra öntjük, és összeforraljuk.

Rácos hal
Egy egész kóser hal (kb. 1 kg-os),
2-3 gerezd fokhagyma,
késhegynyi törött bors,
só,
3 fej vöröshagyma,
6-7 szem közepes nagyságú rózsakrumpli,
vaj,
tejföl,
paprika,
paradicsom
A megtisztított halat a zúzott fokhagymával, a borssal, sóval bekenjük, és kis ideig állni hagyjuk. A halsütő edényt kikenjük vajjal. A meghámozott és vékony karikára vágott krumplira helyezzük a felkarikázott vöröshagymát, és megsózzuk. A halat a hasával a krumpli-hagyma ágyra fektetjük. Oldalát bevágjuk, a nyílásokba paprikát és paradicsomot teszünk.Tejfölös vajjal locsolgatva sütjük meg a sütőben.

Zatterka
250 g kukoricadara,
250 g búzadara,
annyi víz, amennyivel gyúrható tésztát kapunk,
1 pohár tej
A kétféle darát annyi vízzel kell összeönteni, hogy a massza gyúrható, de kemény tésztát adjon. Durvább reszelőn le kell reszelni, és cukros meleg tejjel megöntve azonnal fogyasztható. Mismás delkli
250g liszt,
10g élesztő,
kevés tej,
200g vaj,
kevés cukor és só,
150g túró,
1 evőkanál szilvalekvár
Az élesztőt a cukorral és langyos tejjel megfuttatjuk, majd azt átszitált liszttel összegyúrjuk, és langyos helyen megkelesztjük. Míg megkel, kevés átszitál lisztet vajjal nyújthatóvá teszünk és a megkelt tésztához előkészítünk. A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd a vajat rátesszük, és vele együtt nyújtjuk tovább. Ezután 4 részre hajtjuk úgy hogy először a két szélső részt hajtjuk a középsőig, hogy összeérjen, majd a másik két szélét is összehajtjuk. 20 percig letakarva pihentetjük, majd két alkatommal megismételjük az előbbi műveletet, 20-20 percenként. Ekkor kinyújtjuk a tésztát, belőle kis négyzeteket szabunk ki, közepüket túróval és lekvárral töltjük meg, a négy tésztasarkot összefogjuk, csúcsát kicsit megsodorjuk, hogy ne bomoljon ki. A tepsiben egymástól távolabb helyezzük el, mert sütés közben megdagad. Sütőben aranybarnára sütjük.
zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA