Szabadtéri minjenek, dobozolt kidusok: rendhagyó módon köszöntöttük az 5781-es évet

Az elmúlt hónapokban tapasztalatokkal gazdagodtunk, hogy milyen körülmények között lehet biztonságosan megtartani a zsidó hitélet egyik alapját, a Tóraolvasást és a közös imádkozásokat. Sávuot ünnepe után újranyílt a Vasvári Pál utcai zsinagóga, ahol egy biztonsá­gos modellt alakítottak ki. Oberlander Báruch rabbi összegyűjtötte a világ más helyeinek tájékoztatásait, folyamatosan kon­zultált prof. dr. Falus András immunológussal, majd megállapították, hogy szabadtéren, a legalább másfél méteres távolság betartásával, maszkban, a megfelelő kézfertőtlenítés mellett minimálisra csökkenthető a fertőzés esélye. A körülmények kontrolláltak, az esetleges fertőzés esélye jóval kisebb, mint egy bevásárlóközpontban vagy akár egy zsúfolt közlekedési eszközön.

Amikor tehát az EMIH úgy döntött, hogy megtartja az őszi nagyünnepi istentiszteleteket, ak­kor a fenti modell szerint járt el, kiegészítve az előzetes regisztrációval, illetve a mobil hőméréssel, hogy a legbiztonságosabb környezetben köszönthessük az 5781-es újévet.

A Vasváriban a már megszokott módon, a zsinagóga udvarán ünnepelték Ros hásánát, míg az óbudaiak a zsinagóga előtti hatalmas téren állítottak egy nyitott falú sátrat az imádkozóknak, mely kellemes árnyékot biztosított, ugyanakkor a friss levegő is szabadon áramolhatott benne.

A Budavári Zsinagóga tagjai az imaházhoz közel eső St. George Residence szálloda kertjében tartották az istentisztele­teket. Az újlipótvárosi Zsilip közössége pedig a Fortuna Ha­jó & Étterem panorámás felső teraszán köszöntötte az újévet. Debrecenben, Miskolcon és Szentendrén szintén szabadté­ren folytak le a szertartások, mindenki megelégedésére.

Azoknak, akik mégis inkább távol maradtak a közös imádságoktól, vasárnap, országos szinten 19 helyszínen – elsősorban tágas tereken vagy parkokban – rendeztek sófárfújást, hogy Ros hásáná fő micváját teljesíthessék. Köszönet illeti az EMIH rabbikarát, hogy minden hittestvérünkre gondoltak, aki teljesíteni szerette volna a ros hásánai parancsolatot.

Az imádkozásokat követő kidusokat ugyan nem lehetett az előző években megszokott grandiózus keretek között megtartani, azonban ez mit sem változtatott az ételek minőségén. Az Óbudai kóser catering csapata összesen ezer adag ünnepi ételt főzött, Erdős Judit, a catering vezetője kiemelte, hogy a gondos előkészületek nem maradtak „láthatatlanok”, hiszen a vendégek is biztonságosnak ítélték a rendezést.

Adja az Örökkévaló, hogy mihamarabb a megszokott keretek között élhessünk és imádkozhassunk, addig pedig őrizze egészségünket. Gmár chátimá tová!

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA