Új kötetekkel bővül az EMIH hittankönyv-sorozata

Már nyomdában van az EMIH két újabb hittankönyve, amelyek az eddig megjelent tankönyvek és oktatási segédanyagok után hamarosan az általános iskolások kezébe kerülhetnek.

„Évtizedek óta nem jelent meg olyan magyar nyelvű zsidó hittankönyv, amely az iskolákba való oktatásra is alkalmas lett volna” – írja a Kibic magazin. A Mazsihisz új hittankönyve Zsidó hittankönyv I. címen debütált idén szeptemberben. A könyv az Emberi Erőforrások Minisztériumának hét és fél milliós támogatásával születhetett meg. Valójában az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hittan tanárai már tavaly óta saját kiadású tankönyveikből oktatnak.

Hittankönyvek, írásfüzet, oktatási segédanyagok állnak rendelkezésre a zsidó hittan oktatói számára 2015. szeptembere óta. A könyveket az EMIH gondozásában jelentek meg. A tematika az általános iskolák mind a nyolc évfolyama számára biztosít tankönyveket. A diákok egyre jobban elmélyülhetnek a zsidó történelem és hagyomány világában, a tananyag évről évre bővül. Menet közben is be lehet kapcsolódni, ezért az sem gond, ha valakinek az első évfolyamok kimaradtak, vagy más könyvből tanult korábban. Tavaly tehát megjelent az első tankönyv, melyet hamarosan továbbiak is követnek. Már nyomdában vannak az 5-6. és a 7-8. évfolyam számára készült kötetek.

hittan

A tankönyvek tartalma egy nyolc évre lebontott, szervesen egymásra épülő anyag, amely magába foglalja a Tórai heti szakaszok, zsidó szokások, alapvető imák, zsidó etika és morál, ünnepek, héber betűk és énekek ismeretét. Fontos és elengedhetetlen tényező, hogy a tananyag valamint a kapcsolódó sokszínű feladatok megfeleljenek az adott életkornak, egyúttal a tankönyv integrálható legyen a magyar közoktatásba.

– A tananyag célja, hogy a zsidó hittanra jelentkező gyermekek egy színes, modern és magas színvonalú könyv segítségével gazdagíthassák tudásukat. Ezzel párhuzamosan játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a zsidó tanításokat, amelyek segíthetnek nekik egy életre szóló lelki többletet és erkölcsi tartást nyújtani – mondja Herrman Judit, az EMIH hittan-oktatási vezetője, a tankönyvek szerzője. – Az elsősök és másodikosok tankönyvében nagy hangsúlyt fektettünk a szem-kéz koordinációra és a finom-motorikára. A felsősök pedig mélységében ismerkedhetnek meg a zsidó történelemmel, erkölccsel, etikával – teszi hozzá a szerző.

A diákokat különböző segéd-tananyagok is támogatják a zsidó hittanban való elmélyülésben: héber írásfüzet, betűkártyák, játékok színesítik a tanulást. A tankönyvek szépek, praktikusak, könnyűek, így nem terhelik feleslegesen az amúgy is mázsás iskolatáskákat. Használatuk is egyszerű, hiszen ceruzával is írhatnak-rajzolhatnak bele a gyerekek. A tananyagnak természetesen fontos momentumai a zsidó ünnepek. A tanulók a könyvsorozat első részében ismerkedhetnek meg Dani figurájával, aki izgalmas utazásra invitálja a diákokat. Dani egyébként minden évfolyamban megjelenik, a diákok életkorával együtt növekedve.

Mivel a zsidó élet fontos szelete a héber nyelv alapszintű ismerete és az írás-olvasás, a tankönyvsorozat segítségével a diákok biztos alaptudásra tesznek szert ezen a téren is. Így egy zsinagóga-látogatás vagy egy izraeli utazás során ismerős lesz nekik a nyelv és az imák világa.

A könyvek és a segédanyagok megvásárolhatók a Keren Or központban, 1052 Károly körút 20.

Lefkovics Zsófi

ÓBUDAI ZSINAGÓGA