Vádak és a valóság: hány lakást kap Köves Slomó?

Napokig foglalkoztatta a sajtót az EMIH és Köves Slomó „újabb mutyija”: ezúttal éppen lakásokat szerzett volna a minden hájjal megkent rabbi. Más kérdés, hogy a hírből semmi sem igaz.

„A fideszes Bajkai Köves Slomóéknak és a Farkas Flórián-féle alapítványnak is lakást adna” – szólt a hír. Mi ebből a valóság? Mindössze annyi, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat évek óta együttműködik civil és állami szervezetekkel annak érdekében, hogy a szociális alapon kijuttatott lakások valóban rászorulókhoz kerüljenek.

A modell úgy működik, hogy a nap mint nap nélkülözőkkel dolgozó szervezetek lehetőséget kapnak arra, hogy az önkormányzati tulajdonú lakások szociális alapon történő bérbeadására javaslatot tegyenek az önkormányzatnak, amely ezek után szociális alapon bérleti szerződést köt az adott rászorulóval.

A zsido.com információi szerint az önkormányzatnak jelenleg az alábbi szervezetekkel van hasonló megállapodása:

  • BRFK VII. kerület Rendőrkapitányság ( 11 db lakásra )
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület (1 db lakásra )
  • Fővárosi Állat- és Növénykert ( 6 db lakásra )
  • Honvédelmi Minisztérium ( 3 db lakásra )

Ehhez a listához jött volna hozzá a Cedek, az EMIH szeretetszolgálata, amely évek óta együttműködik az erzsébetvárosi szociális osztállyal. Minden hónapban szabadtéri ételosztást tart az Almássy téren, a kerületi rászorulóknak ruha és szárazélelmiszer csomagokkal segít, és hamarosan helyi népkonyha szolgáltatást indít.

Tegnap végül a testület elutasította ezen együttműködést, a képviselők nyilván úgy érezték, hogy a Fővárosi Állat és Növénykert jobban ismeri a kerületi rászorulókat mint az izraelita szeretetszolgálat.

Összefoglalva: a lakást nem Köves Slomó kapta volna, hanem az EMIH szeretetszolgálata által kiválasztatott rászoruló. Ő sem örökbe kapta volna, hanem bérbe. Nem Leningrádban, hanem Moszkvában. Nem Mercedest, hanem Ladát. És nem fosztogattak, hanem osztogattak.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA