Visszafelé sült el a tfilin-ellenes kampány

Csattanós választ kapott a tel-avivi városháza.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Ron Huldai vezette tel-avivi városi önkormányzat elrendelte, hogy a Chábád-mozgalom önkéntesei által működtetett tfilin-asztalkákat ezentúl csak úgy lehet felállítani, hogy az oktatási és egyéb közintézményektől legalább 200 méteres távolságban legyenek, nehogy a gyerekek szembesüljenek őseik hagyományaival és akár kedvet is kapjanak a zsidó szokások megismeréséhez. A rendelkezést nagy felháborodás követte, nemcsak a vallásos közösség soraiból, hanem a szabadságjogokért és Izrael zsidó arculata miatt aggódó szekuláris emberek részéről is. Számos, egyébként nem vallásos életet élő polgármester és közéleti személy töltött fel fényképet magáról az internetre, melyben tfilinben és imakönyvvel a kézben pózol.

Boáz Golán újságíró – a tel-avivi polgármester nevére utalva -, “Ron Akció” néven tfilinkampányt indított, melynek célja, hogy minél több szekuláris izraeli vegyen fel tfilint és mondja el a Smá Jiszráel imát, majd az erről készült fotót töltse fel az internetre, így tiltakozva a tilalom ellen. Eddig több ezren csatlakoztak az akcióhoz. Golán eleinte csak az izraeli városok polgármestereit kereste meg azzal a kéréssel, hogy állítsanak fel tfilin-asztalkákat a saját településeiken, és maguk is járjanak elöl jó példával. A kezdeményezés számtalan város, pl. Cfát, Lod, Kirját Mockin, Rison Lecion, Petách Tikva, Nof Hágálil, Máálot és Zichron Jáákov csatlakozott, és még a szekularizmus bástyájának számító Haifa, valamint Kiriját Átá első emberei is részt vett az akcióban.

A világ minden pontján megtalálható Chábád-központok is a tfilin iránti érdeklődés jelentős megugrásáról számoltak be. Voltak olyanok, akik csak protestálni akartak Huldai ellen, mások elkötelezték magukat, hogy ezentúl minden hétköznap magukra öltik az imaszíjakat.

Mose Bukai, egy Amerikában élő izraeli videót küldött Boáz Golánnak, melyben elmondja, hogy az akció hatására hosszú évek elteltével ismét tfilint rak reggelente. “Hála Istennek minden rendben van az életemmel, de most végre megértettem, hogy mi is a tfilin, és mi hiányzott eddig a mindennapjaimból”.

Egy másik izraeli a következő szöveggel küldött magáról képet az újságírónak: “Szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet neked és Ron Huldainak is. Hosszú ideje lelki problémákkal küzdöttem, és emiatt hónapok óta nem tettem tfilint. Neked, illetve a zsidóságért kifejtett munkádnak köszönhetően ismét elkezdtem tfilinben imádkozni, ami nagyon jót tett nekem. Hálás köszönet neked, csak így tovább! Mi veled vagyunk!”

zsido.com

Forrás: crownheights.info

ÓBUDAI ZSINAGÓGA