Visszakerült zsinagógánkba és a közeljövőben látható is lesz, az a héber nyelvű árvíztábla amely az 1838 március 13-15 között tetőzött nagy dunai árvízről tanuskodik.

Előkerült az Óbudai Zsinagógában egykor volt, a maga nemében párját ritkító héber nyelvű árvíztábla!

,,Az áradat a zsinagógába is betört, a víz a frigyszekrényig ért. Zsidók és helybeli sváb lakosok ladikkal eveztek be az épületbe, hogy a Tóra tekercseket megmentsék.” A II. emeleti karzat az óbudai lakosok számára nyújtott menedéket az árvízi napokban.

A táblát 1980 körül ismeretlenek eltávolították és kalandos úton az Esztergomi Duna Múzeumba került.

Rajna György tanulmányában dokumentálta a Nagy-Budapest területén található valamennyi árvíztáblát a fővárost sújtó eddigi legnagyobb árvíz, az 1838 márciusi kapcsán. A budapestiek kollektív emlékezetében is ezek maradtak meg leginkább. Mindenki ismeri azokat a kőbe vésett ujjakat, melyek egy vonalra mutatnak. Hogy összesen mennyi készült belőlük annak idején szinte lehetetlen megállapítani. A város hatalmas ütemű fejlődése során a táblák eltünedezése már a XIX. században megkezdődött, amikor a földszintes városból a Birodalom második központja lett.

Köszönet Szávoszt-Vass Dánielnek a Dunai Szigetek blog szerkesztőjének, aki felhívta figyelmünket az árvíztáblára és az Esztergomi Duna Múzeumnak, hogy lehetővé tették számunkra, hogy a tábla visszakerüljön eredeti helyére az Óbudai Zsinagóga falára.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA