Zsidó mesék 2: gyerekek történetei a zsidóságról

Szeptember 6-án, kedden tartották a Zsidó Mesék 2. DVD bemutatóját. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felkérésére Gárdos Péter filmrendező huszonkét, többségében nem zsidó származású gyereket kérdezett meg, mit jelent számára zsidóság. Az eseményen Röhrig Géza és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszélgettek a zsidó identitásról, egymás kultúrájának megismerésének fotnosságáról. A DVD-ket az EMIH számos hazai középiskolába fogja eljuttatni annak érdekében, hogy – az adott oktatási intézmény tanári közösségének belátása szerint – levetíthessék a filmet a diákok részére.

A Zsidó mesék 2. bemutatóján Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, hogy a 2014-ben elindított sorozat első részének népszerűsége és pozitív fogadtatása miatt mindenképp tovább szerették volna folytatni az ötletet. Az első részben 54 közszereplő mesélt a zsidósággal való kapcsolatáról, a feltöltött videókat pedig több mint százezren nézték meg a YouTube videomegosztó oldalon.

A mesék második részét középiskolás szereplőkkel forgatták. A kisfilmeken gyerekek beszélnek arról, mi jut eszükbe a zsidóságról, mire asszociálnak, ha meghallják a „zsidó” szót.A fiatalok sokkal őszintébben beszélnek, mint a “már sokat próbált” felnőttek” – jegyezte meg Köves Slomó. A vezető rabbi kitért arra is, hogy ugyan a zsidóság és a holokauszt aktívan jelen van a közbeszédben, a zsidóságnak gyakran az az érzése, hogy a lényeget nem tudja elmondani, nem tudja magát úgy megismertetni, ahogy szeretné. Ezért merült a fel a Zsidó mesék sorozat elkészítésének a gondolata: ha nem tudunk jól beszélni magunkról, kérdezzük meg a többieket, hogy ők mit gondolnak rólunk.

A kisfilmek szereplőinek kiválasztásához először iskolákat kerestek fel a szervezők, felkérve a diákokat, hogy mondják el a zsidósággal kapcsolatos tapasztalataikat, gondolataikat. Az elkészült írások alapján a rendező, Gárdos Péter választotta ki a 22 szerepelőt. A projektben részt vevők véleménye szerint a történetek őszintesége lett a filmek legnagyobb ereje, melyek egyébként már megtekinthetőek mindenki számára a Youtube-on is, akárcsak a sorozat első darabjai.

„Fontos célnak tekintjük, hogy a mai iskolásokhoz is eljussanak a történetek, osztályfőnöki órákon beszélhessék meg pedagógusok vezetésével, a témával kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat. A cél, hogy ne tabuként vagy tananyagként találkozzanak a kérdéssel a fiatalok, hanem  valóban elindíthassanak vagy a részeivé válhassanak a zsidóságról szóló párbeszédnek” – tette hozzá a vezető rabbi.

A bemutató meghívott vendége, Röhrig Géza színész és költő, a Saul fia című film főszereplője a sajtótájékoztatón elmondta: „miközben sok fiatal úgy érzi, hogy a holokauszt már a “könyökükön jön ki”, és sokan valóban ismerik a tényeket, ez kevés ahhoz, hogy személyes sorsukká tegyék. Ezt ugyanis a történelemkönyvek nem képesek megadni. Fontos, hogy a holokauszt “ne kerüljön margóra” – ez lelkiismereti kötelesség az áldozatok felé –, de legalább ilyen fontos, hogy ne kerüljön a középpontba se. A zsidóságélmény nem szabad, hogy egyenlővé váljon a holokauszttapasztalattal hiszen ezzel a náciknak tenne több mint hetven évvel a történtek után szívességet a zsidóság.”

A DVD bemutatójára az EMIH meghívta a filmben szereplő gyerekeket és szüleiket is, hogy együtt tudjanak beszélgetni a tapasztalataikról, a Zsidó mesék 2. kapcsán felmerült kérdésekről, gondolatokról.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA