ZSINAGÓGÁK HETE augusztus 28 és szeptember 7 között

Idén is várjuk a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatra augusztus 28. – szeptember 7. között!

Augusztus 28-án, a már hagyományosnak számító Sóletfesztivállal indítjuk el a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot, amelyen egészen szeptember 7-ig, változatos zenei és kulturális programokkal várjuk az érdeklődőket Budapesten és vidéki helyszíneken.
Megnyitjuk a megújult Vasvári Zsinagógát, és a debreceni Zsidóházat is átadjuk, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad. Debrecenben Faigen Sámuel rabbi avatását is ekkor tartjuk meg, neves külföldi vendégek jelenlétében.

A rendezvénysorozat kiemelt eseménye a Magyarországon első ízben bemutatásra kerülő, vetítéssel egybekötött filmzene koncert, melyen zsidó szerzők által komponált vagy zsidó témájú filmek zenéiből hallható válogatás a virtuózokat felvonultató, Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában.

A Zsinagógák Hete rendezvényeinek részletes programja itt olvasható: https://zsinagogakhete.hu/
(A programváltoztatás jogát fenntartjuk.)

Sóletfesztivál az egész családnak! 

Igazi családi programnak ígérkezik a már hagyományosnak számító Sóletfesztivál, melyet idén augusztus 28-án rendeznek meg a Budai Parkszínpadon. Ízelítőt kapunk három ország (Magyarország, Izrael, Líbia) hagyományos sóletjéből, lesz vegán sólet, és kóser édességeket is kóstolhatunk.
A gasztronómiai élmények mellett, a legkisebbeket a színpad melletti zöld területen egész nap ugrálóvárral, vetélkedőkkel, kézműves programokkal, a nagyobbakat óriási társasjátékokkal várjuk.
Program:
11.00 Megnyitó
11.30 Kalap Jakab zenekar koncertje
12.30 Babka Báb előadás
13.30 Hot Jazz Band koncert
Időpont: augusztus 28. 11.00 – 17.00
Helyszín: Budai Parkszínpad (1113 Budapest, Tas vezér u. 7.)

A(z) megjelenítése

Zsidó filmzenék – Bersteintől Leonard Cohenig, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában 
A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legsokoldalúbb szimfonikus zenekara.  1993 óta Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy irányításával, rövid idő alatt, előkelő helyet vívtak ki maguknak a magyar zenei életben, és a nemzetközi hangversenyek világában is aktívan részt vesznek. Koncertjükön zsidó szerzők által komponált vagy zsidó témájú filmek zenéiből hallhatunk válogatást, vetítéssel egybekötve.
A programból: 
Leonard Cohen – Hallelujah
John Williams – Schindler listája
Leonard Bernstein – West Side Story
Elmer Bernstein – A hét mesterlövész
Rózsa Miklós – Ben Hur
Vangelis – Tűzszekerek
Időpont: augusztus 28. 20:00
Helyszín: Budai Parkszínpad (1113 Budapest, Tas vezér u. 7.)
Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon 5900 Ft-os áron, a koncert napján a helyszínen 6500 Ft-os áron kaphatók.

Jegyvásárlás

Augusztus 30-án adják át újra a közösségnek a megújult Vasvári Zsinagógát, ahol ebből az alkalomból a rabbik történetmeséléssel, spirituálisan megindító énekekkel színesített, haszid ünnepi összejövetelt, kumzicot tartanak, terített asztal mellett.
Időpont: augusztus 30. 19.00
Helyszín: Vasvári Zsinagóga
A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

Megnyílik Flamm Ferenc 1946-ban született festő, grafikus kiállítása a szentendrei Zsidóházban. A művész szüleit Raoul Wallenberg mentette meg a deportálástól, amiről ő már egész fiatalon tudomást szerzett, és talán ennek is köszönhető, hogy 1976-ban Svédországba emigrált. Szülei halála után, a hagyatékból ő kapta meg nagyapja kipáját, imakönyvét, édesanyja sárga csillagát és zsidó vonatkozású dokumentumokat. Ezek ébresztették fel benne zsidó identitását, és elhatározta, hogy művészetében is megörökíti ezt az „új életérzést”. A szentendrei kiállításon, melyet maga a művész nyit meg, ennek is tanúi lehetünk.
Időpont: augusztus 31. 18.00
Helyszín: Szentendrei Zsidóház
A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

A szentendrei kiállításmegnyitó program részeként a szlovákiai Mojše Band trió zenél. A Mojše Band egy autentikus zenekar, amely a szlovákiai zsidó zenei hagyományt képviseli. Számos rangos színpadon léptek már fel, és több díjat is nyertek. Augusztus 31-én a szentendrei Zsidóházban hallgathatja meg őket a nagyközönség.
A koncertre jegyek elővételben 2.000 Ft-os áron kaphatók a jegymester.hu oldalon.
Időpont: augusztus 31. 19.00
Helyszín: Szentendrei Zsidóház

Jegyvásárlás

A szombat kimenetele, havdala szertartás után Faith Asher budavári rabbival és Bojár Iván művészettörténésszel látogathatják meg az érdeklődők a Budai Vár zsidó emlékhelyeit. A séta végén, a Budavári Zsinagógában, tokaji bort és flódnit fogyaszthatnak a résztvevők.
Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon 1800 Ft-os áron kaphatók.
Időpont: szeptember 3. 20.30
Helyszín: Budavári Zsinagóga

Szeptember 7-én kerül sor a debreceni Zsidóház átadására, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad. Debrecenben Faigen Sámuel rabbi avatását is ekkor tartjuk meg, neves külföldi vendégek jelenlétében.
Időpont:
18:00 – Faigen Sámuel rabbi avatása
Helyszín: Pásti utcai Zsinagóga (4025 Debrecen, Pásti u. 4.)
19:00 – A Debreceni Zsidóház megnyitója
Helyszín: 4025 Debrecen, Piac u. 5-7.

Regisztráció

ÓBUDAI ZSINAGÓGA