15. ūüďĖ Slom√≥ s√°tra ‚Äď gondolatok a hetiszakaszhoz

 A természetfeletti kalendárium

√Čs sz√≥lt az √Ėr√∂kk√©val√≥ M√≥zeshez meg √Āronhoz Egyiptom orsz√°g√°ban, mondv√°n: Ez a h√≥nap nektek a h√≥napok kezdete, elsŇĎ ez nektek az √©v h√≥napjai k√∂z√∂tt.
(2Mózes 12:1-2.)

Szakaszunkban a zsid√≥ n√©p parancsot kap arra, hogy meg√ľlje Pesz√°ch √ľnnep√©t. √Āldozatot hozzon, melynek v√©r√©t fel kell festenie az ajt√≥f√©lf√°kra, megk√ľl√∂nb√∂ztetŇĎ jelk√©nt az utols√≥ csap√°sra, az elsŇĎsz√ľl√∂ttek hal√°l√°ra k√©sz√ľlve. Van azonban ennek a r√©sznek m√©g egy fontos jelentŇĎs√©ge. Isten kijelenti M√≥zesnek √©s √Āronnak, hogy ez a h√≥nap, Pesz√°ch √ľnnep√©nek a hava, Nisz√°n kell, hogy a zsid√≥ napt√°r elsŇĎ hava legyen. Innen ad√≥dik kalend√°riumunknak az a furcsa jellemzŇĎje, hogy hab√°r az √©veket a Ros has√°n√°t√≥l sz√°m√≠tjuk, m√©gis a h√≥napok sorrendj√©t, Nisz√°nt√≥l a szabadul√°s hav√°t√≥l tartjuk sz√°mon.
A komment√°rok szerint a TeremtŇĎ itt nem csak a zsid√≥ napt√°rnak ezt a jellemzŇĎj√©t hagyta meg a zsid√≥ n√©p vezetŇĎinek, hanem egyben elrendelte az eg√©sz √©v √©s h√≥napsz√°m√≠t√°s rendszer√©nek parancsolat√°t. A zsid√≥ lun√°ris (hold k√∂zpont√ļ) napt√°r-sz√°m√≠t√°s ide vezethetŇĎ vissza.
A Midr√°s, a Nisz√°n (a csod√°k hava) elsŇĎ h√≥napk√©nt val√≥ megnevez√©s√©t a k√∂vetkezŇĎk√©p √©rt√©keli (Smot r√°bb√° 15:11.): ‚ÄěAtt√≥l fogva, hogy az √Ėr√∂kk√©val√≥ megteremtette a vil√°got, meghat√°rozta benne a h√≥napok √©s √©vek kezdet√©t. Amikor pedig kiv√°lasztotta J√°kobot √©s gyermekeit, akkor meghat√°rozta a megv√°lt√°s hav√°nak kezdet√©t, azt, amelyikben Izrael megmenek√ľlt Egyiptomb√≥l, √©s amelyben, az elj√∂vendŇĎkben √©rdemli majd a megv√°lt√°st‚Ķ Ebben (a h√≥napban) sz√ľletett Izs√°k, √©s lett √°ldozatk√©nt megk√∂t√∂zve. Ebben a h√≥napban r√©szesedett J√°kob az √°ld√°sokban, √©s ebben kapta a zsid√≥ n√©p a jelz√©st, hogy megmenek√ľl√©s√ľk kezdet√©nek hava ez. Mik√©nt √≠rva van ‚Äלּ elsŇĎ ez nektek az √©v h√≥napjai k√∂z√∂tt¬ę‚Ķ‚ÄĚ.
A hagyom√°ny szerint teh√°t Nisz√°n a megv√°lt√°s h√≥napja. De hogyan kapcsol√≥dik ez ahhoz, hogy ez kell, hogy legyen a napt√°r elsŇĎ hava, illetve ahhoz, hogy a napt√°rsz√°m√≠t√°st a holdhoz kell igaz√≠tani?
√Āldott eml√©kŇĪ √ľknagyap√°m a n√©hai sarkadi rabbi, Silberstein Slom√≥ a k√∂vetkezŇĎk√©pp magyar√°zza ezt a k√©rd√©st (Ohel Slomo, Bo). K√∂ztudott, hogy a zsid√≥ misztika szerint (l√°sd pl. Talmud, N√∂d√°rim 32a; 1Zoh√°r 54b.) a vil√°g term√©szetes menete n√©mik√©pp az √©gitestek, √©s csillagk√©pek befoly√°sa alatt √°ll. Ha m√°sk√©pp akarunk fogalmazni, azt mondhatn√°nk, hogy az √°lland√≥nak tŇĪnŇĎ √©gitestek szimboliz√°lj√°k a term√©szet fel√ľlm√ļlhatatlan rendj√©t, amelynek minden f√∂ldi teremtm√©ny al√° van vetve. L√°tsz√≥lag ez al√≥l az √°lland√≥s√°g al√≥l csak egy √©gi test, a Hold a kiv√©tel. A Hold f√©nye ugyanis √°lland√≥an v√°ltozik. Ez√©rt kell a zsid√≥knak a holdhoz igazodva idej√ľket sz√°ml√°lni, ugyanis Isten arra eml√©keztetni ŇĎket ezzel, hogy az ŇĎ l√©tez√©s√ľk nincs a term√©szet t√∂rv√©nyeinek al√°vetve. Egyiptomot √©s m√°s ‚Äď a term√©szet t√∂rv√©nyei szerint legyŇĪrhetetlennek tŇĪnŇĎ ‚Äď nagybirodalmak elnyom√°s√°t t√ļl√©lŇĎ Izrael, nem a term√©szet dikt√°lta m√≥don l√©tezik. A mi l√©tez√©s√ľnk k√©zzelfoghat√≥an nap, mint nap a term√©szetfeletti isteni csod√°knak k√∂sz√∂nhetŇĎ. Ezt hangs√ļlyozza a holdhoz viszony√≠tott h√≥napsz√°m√≠t√°s, √©s a Nisz√°n h√≥napt√≥l sz√°m√≠tott √©vsz√°m√≠t√°s is. Nisz√°nban ugyanis a zsid√≥k kivonul√°s√°n k√≠v√ľl ‚Äď a fenti Midr√°s tan√ļs√°ga szerint ‚Äď m√°rt ŇĎsaty√°inkkal is csod√°k t√∂rt√©ntek.
A Midr√°s teh√°t azt akarja mondani, hogy hab√°r ‚Äěatt√≥l fogva, hogy az √Ėr√∂kk√©val√≥ megteremtette a vil√°got, meghat√°rozta benne a h√≥napok √©s √©vek kezdet√©t‚ÄĚ ‚Äď vagyis meghat√°rozott a vil√°gnak egy term√©szetes rendet, m√©gis ‚Äď ‚Äěamikor kiv√°lasztotta J√°kobot √©s gyermekeit, akkor meghat√°rozta a megv√°lt√°s hav√°nak kezdet√©t‚ÄĚ ‚Äď vagyis a term√©szetfeletti gondvisel√©s √ļtj√°t. Ez pedig egy olyan √ļt, amelynek a zsid√≥k m√°r megfogan√°suk kezdet√©n is tan√ļi lehettek, hiszen a zsid√≥ n√©p megfogan√°sa: √≠gy pl. Izs√°k sz√ľlet√©se, vagy a fel√°ldoz√°s√°ra tett k√≠s√©rlet, vagy J√°kob √°ld√°sai, mind-mind a csod√°latos, term√©szetfeletti l√©tez√©s jelei.
Nem v√©letlen, hogy m√©g a kivonul√°s elŇĎtt ez az elsŇĎ parancs, amit a zsid√≥ n√©p IstentŇĎl kap. Isten arra tan√≠tja a gyermekcipŇĎbe √©ppen csak beleb√ļj√≥ zsid√≥kat: Eml√©kezzenek! L√©tez√©s√ľk param√©terei nincsenek √∂sszef√ľgg√©sben a term√©szet dikt√°lta felt√©telekkel. Fontos tan√ļs√°g ez napjainkban is.

zsido.com

√ďBUDAI ZSINAG√ďGA