A hátrány előnyei az idei nyári ZSTSZ-en

Idén is sok tudással gyarapodtak a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének (ZsTSz) nyári szemeszterének hallgatói. Augusztus utolsó két hetében, 17–28. között tartotta a ZsTSz a nyári kurzusát, – idén rendhagyó módon, online térben.

Habár Cseh Viktor, a ZsTSz főszervezője az előző évhez hasonlóan most is úgy készült, hogy a nyári egyetem autentikus környezetben, a Vasvári Pál utcai Sász Chevra zsinagóga kidus-termében lesz megtartva, és most először a tavaly felavatott lipótvárosi Zsilip is ZsTSz helyszínéül fog szolgálni bizonyos előadásoknak; a koronavírus kiszámíthatatlan terjedése miatt, az előadókkal konzultálva, közösen inkább a biztonságos, online módon való megszervezés mellett döntöttek.

Cseh Viktor elmondta, hogy ez nehéz döntés volt, hiszen a hallgatók közül sokaknak a ZsTSz nyári szemináriuma jelenti az első lépést a zsidóságuk felé, a családi hagyomány-láncolatukhoz való vissza-, illetve bekötődésükben, így számukra kifejezetten fontosak a személyes találkozások, a szünetek közötti kötetlen beszélgetések az előadókkal. Igyekeztek ezt a személyes teret a körülményekhez képest pótolni, – mivel a kurzus egy „zárt” csoportban folyt, így egyfajta kohézió és barátságosabb légkör mégis kialakulhatott, a rabbik és tanítók most is szívesen válaszoltak az egyedi kérdésekre.

A másik oldalról nézve, az online terű előadások plusz lehetőségeket is nyitottak, mind a résztvevők, mind az előadók oldalán. Az előző évekhez képest kényelmesen részt tudtak venni a Budapesten kívül élők is, sokan nem csak a vidékről, de más országokból, például Norvégiából is behallgattak az előadásokba. Idén először, a népszerű tanári gárda, Oberlander Báruch, Köves Slomó, Glitzenstein Sámuel, Faith Áser rabbik és Megyeri Jonatán mellett olyan előadók is taníthattak, akik jelenleg külföldön tartózkodnak, így például Kovács Jichak, az EMIH rabbinövendéke, aki jeruzsálemi otthonából közvetítette a Tóra igéit. De új színfoltot és lendületet hozott Feldman Mussie rebecen a zsidó vallás és női szerepek előadása is.

A nyári egyetem minden napja különböző tematikára (például zsidó történelem, filozófia, háláchá, kóserság, házasélet törvényei, Talmud stb.) volt fefűzve, melyek logikusan épültek egymásra. A napok közötti közös nevezőt – a tartalmas tudásanyagon kívül – Oberlander rabbi héber írás és olvasás órái biztosították, miután minden nap, pontban 1 órakor ezzel kezdődött a ZsTSz. A résztvevőkkel készített felmérés alapján, a hallgatók több, mint 60%-a állította, hogy magabiztosan sajátította el a szent nyelv írását és olvasását, – nekik a jövőben már nem lesz gondjuk az imakönyvek követésével.

A több, mint 60 jelentkező közül, átlagosan 20–30 ember hallgatott egy-egy előadást, melyek közül naponta legalább egyet, de jellemzően kettőt, hármat még az EMIH (zsidó.com) Facebook oldalán is közvetítettek élőben. Ezáltaln némelyik előadás a több ezer kattintást is elérte. Az elmúlt két hétben a ZsTSz a Virtuális Bét Midrás előadásaival együtt szinte egész napos programot nyújtott az online térben mozgóknak. Jó hír továbbá, hogy minden előadás archiválva lett, melyeket folymatosan töltünk fel az EMIH Youtube oldalára.

Adja az Örökkévaló, hogy jövőre a megszokott keretek között – az idei év tapasztalatainak felhasználásával –tarthassuk meg a nyári ZsTSz-t is!

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA