A száműzetés maga

Ahhoz, hogy tovább mélyítsük ismereteinket a messiási gondolatokban, tudnunk kell, hogy a megváltás milyen korszakot is fog lezárni valójában. Mit is jelent a száműzetés, különösen olyan időkben, mint a miénk, amikor a Szentföld, legalábbis politikailag és közigazgatásilag, zsidó kézben van. Hogyan is imádkozhat egy zsidó Jeruzsálemben napjainkban azért, hogy a Teremtő kezünkbe adja az Országot, mikor az már most is zsidó kézben van. Ahhoz, hogy ezt megértsük érdemes tisztázni mit is jelent a száműzetés és a megváltás fogalma.
A száműzetés a zsidó, és főként a hászid gondolkodásban, nem csak és kizárólag fizikai száműzetést jelent. Száműzetésnek hívjuk azt az állapotot, amikor a dolgok, bármi is legyen az, nem a rendeltetésük szerint nekik szánt helyen vannak. A zsidó nép a Szentföldre, Izraelbe való fizikailag is, hiszen Isten céljának eléréséhez, terve véghezviteléhez az szükségeltetik, hogy a zsidó nép minden tagja a Szentföldön éljen.
Szellemi értelemben pedig a Teremtő szándéka, hogy ezen a világon, mely a világok legalacsonyabb szintű világa, otthona legyen. Amíg ez nem történik meg, amíg a „föld nem telik meg az Ő dicsőségével” (Ézsaiás 6:3), addig a Teremtő maga is egyfajta száműzetésben van.

Köves Dvora rebbecen

ÓBUDAI ZSINAGÓGA