Az Óbudai Kóser Catering felkészült volt és maradt!

Nem olyan régen, május végén beszélgetett szerkesztőségünk Erdős Judittal, az Óbudai Kóser Catering vezetőjével a koronaví­rus okozta veszélyhelyzet alatt nyújtott lenyűgöző és pél­damutató helytállásukról, amit a zsidó közösség megsegítésére végeztek.

Azóta újranyitottak a zsinagógák, ám néhány héttel ezelőtt szomorúan olvastuk a hírt, hogy Óbudán többen megfertőződtek a koronavírustól. Hála az Örökkévalónak, azóta a megbe­te­gedettek már a teljes felépülés útján haladnak. Refuá selémá!

Sokan kérdezték, hogy ez a – PCR-tesztek alapján láthatóan lezárult – fertőzéskör mennyiben befolyásolta a Kóser Catering munkáját, hogy nem jelent-e kockázatot a megrendelők és fogyasztók felé. Ennek kap­csán kerestük meg újból Erdős Juditot.

– Hogy vagytok? Milyen a hangulat nálatok?

– Köszönjük, jól vagyunk! Kettős érzés van bennünk, egyrészt meg­könnyebbültünk, mert a csa­patunkból öten dolgoztak az­nap este, amit utólag a megbetegedések gócpontjaként határoztunk meg, és közülünk senki sem kapta el és nem is adta tovább a vírust. A másik oldalról viszont természetesen szomorúak voltunk, hogy minden óvintézkedésünk ellenére a vendégek között felütötte a fejét Óbudán ez a betegség.

– Hogyan befolyásolta ez a fertőzéskör a ti munkátok?

– Talán mi azért fogadtunk higgadtabban ezt a helyzetet, mert már márciusban, a legnagyobb ijedtség közepette is folytattuk a munkánk, míg a legtöbben otthoni munkavégzésre álltak át, addig mi bent voltunk a munkahelyünkön, ráadásul még a házhozszállításainkat is növeltük. Sokszor átbeszéltük, hogy a konyhának a szokásoson túl milyen további higiéniai követelményeknek kell megfelelnie, a szállítóknak milyen óvintézkedéseket kell betartani és így tovább.

A mostani alkalom még jobban megerősített minket abban, hogy az eddigieknek megfelelően kell folytatnunk a munkánkat. Hiszen a felszolgálóink min­den kidus-vendéggel érintkeztek, de a maszk és kesztyű használata megvédte őket a fertőződéstől.

A karanténba kerülteknek viszünk ki ételt, hogy ezzel is támogassuk őket. A zsinagóga újranyitásakor a közös tanulásokkor mindenkinek csomagolt szend­vicseket fogunk készíteni, te­hát a svédasztalos reggeliztetés szünetelni fog, a kidusokon pedig az asztalok továbbra is félkapacitással lesznek megterítve, azaz hat főre, melyet maximum két család alkothat. Felkészültek voltunk és maradunk.

– Hányan dolgoztok a Kóser Catering csapatában?

– A csapatot három szakács, két konyhalány, a vallási felügyelő (mesgiách), a catering manager és a beszerzési asszisztens alkotja.

– Ebben a nehéz időben mi a leg­ne­hezebben teljesíthető munkafolyamat?

– Jelenleg a legnagyobb nehéz­séget az okozza, hogy a két külsős szállítónk átmenetileg kiesett a láncolatunkból. Amikor a megbetegedések után minden belső és külsős munkatársunkkal elvégeztük a PCR tesztet, akkor a kiszállítóké pozitív lett – itt fontos megjegyezni, hogy ők nem a munkavégzés során kapták el a betegséget, hanem mint vendégek, ezen a pénteki kiduson. Így a szállítást jelenleg az Óbudai Zsinagóga közösség önkéntesei oldják meg.

– Mit üzensz az olvasóinknak?

– Azzal szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az Óbudai zsinagóga teljes személyze­té­nek PCR tesztje negatív lett. Az épületet külön erre szakosodottak kívül-belül fertőtlenítették, de ózongenerátor is működik a helyiségekben, mely még érkezés előtt bekapcsol és napi szintű fertőtlenítést biztosít. Kiszállításunk az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság besorolása szerint megfelel az érintésmentes kiszállításnak, mely jelenleg a legbiztonságosabb beszerzési formának minősül. Egy hivatalos tanulmány szerint pedig főtt ételen keresztül vírusfertőzés nem történhet. Örülök, hogy a megrendelőink bizalma nem csökkent.

Jó egészséget és sikereket kívánunk a továbbiakhoz is!

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA