Események betöltése

« All Events

 • Ez az esemény elmúlt.

Pészáh és imaidők 2023.04.05. estétől 2023.04.13-ig. ide kattintva olvashatsz róla

2023-04-13 • 20:18

Kovászoskeresés: 
április 4. (kedd) 20:00-tól

Kovászosfogyasztás utolsó
ideje: 

április 5. (szerda) 10:34

Kovászoségetés utolsó ideje:
április 5. (szerda) 11:40

Kovászos eladása:
április 5. (szerda) 11:40-ig

Ünnepi gyertyagyújtás:
április 5. (szerda) 19:00

Második este gyertyagyújtás (már égő lángról): 
április 6. (csütörtök) 20:07-től

Április 11. kedd, Félünnep

10:00 reggeli ima

19:08 gyertyagyújtás a hetedik nap előestéjén

19:00 esti ima, majd kidus

Április 12. szerda, hetedik nap, Főünnep

10:00 reggeli ima

20:17 gyertyagyújtás a nyolcadik nap előestén (már égő lángról)

Április 13. csütörtök, nyolcadik nap, Főünnep

10:00 reggeli ima

11:30 Mázkir

19:00 esti ima

19:30 Messiási lakoma

Ünnep kimenetele 20:18

Ebben az évben 2023. április 5-én este köszönt ránk pészah, ami a zsidók Egyiptomból való kivonulását idézi fel és amit éppen ezért szokás a szabadság ünnepének (hág háhérut) is nevezni. Ilyenkor már hetekkel előtte belekezdünk a nagytakarításba, hiszen ilyenkor minden kovászos terméket el kell távolítanunk otthonunkból, ugyanis nemcsak a cháméc (kovászos) fogyasztása, de a birtoklása is tiltott ezen időszakban.

Pészah a kovásztalan kenyér ünnepe, így mindenkit megajándékozunk egy maceszcsomaggal, hogy az otthonokba is eljusson az egyik legfontosabb ünnepünk felszabadító üzenete. Az ajándékcsomagokban található 1-1 doboz gépi és smure macesz, valamint egy példány az ünnepi hágádából.
További részletek hamarosan, addig is figyeljétek az e-mail fiókotokat és a zsido.com közösségi felületeit!
Fokhagymás szósszal töltött articsóka

Mi tekinthető kovászosnak?

 • Minden olyan nyersanyag, ami az öt fő gabonaféléből készült, mint a búza, rozs, árpa, zab vagy tönköly, és folyamatosan legalább 18 percig vízzel érintkezett. Az ilyen őrleményekben már megindulhatott az erjedési folyamat, így kizárólag maceszből (másnéven pászkából) készült lisztet használunk az ünnep folyamán. A macesz vásárlásánál fontos szempont, hogy pészahra kóser legyen, ilyenkor különös figyelmet kell szánni annak elkészítésére.
 • Chámécnek számít továbbá milyen olyan étel vagy ital, ami a gabonafajták egyikéből készült, vagy érintkeztek, akár egy pillanatra is. Igen, a sörről például le kell mondani egy pár napra.
 • Még egy kis nehezítés, hogy az askenáz zsidók kibővítik a tiltott ételek listáját: nem esznek rizst, kukoricát, földimogyorót és hüvelyeseket sem. Ennek oka, hogy ezeket régebben kenyér készítésre használták fel.

És akkor mégis mit lehet enni ilyenkor?

Azért széles választék maradt még a zöldségekből és gyümölcsökből, továbbá húsételeket, halat és tejtermékeket is lehet fogyasztani ez idő alatt. Persze egy-egy új recept mindig jól jön, hogy ne unjon rá senki sem a banánra. Most egy roppant egyszerű articsókásat mutatunk, ami az ünnep során máris bevethető.

Hogyan fogjon hozzá?

Szerezzen be annyi articsókát amennyit fogyasztani kíván, nagyjából egy darab/fő elegendő egy étkezés alkalmával. Ehhez képest adagolja a többi összetevőt is.

Hozzávalók:

 • 4 db articsóka
 • 1 csokor petrezselyem
 • 2-3 darab citrom
 • 4-5 gerezd fokhagyma
 • olíva olaj
 • só, bors

Elkészítés:

 1. Először mossa meg az articsókákat, tisztítsa meg a szárától, majd egy nagy lábasba téve főzze nagyjából 15-20 percig. Szurkálja meg őket és ha elég puhának tűnnek, akkor leveheti a tűzről. A zöld articsóka hosszabb főzési időt igényel a lila színű társánál.
 2. Vágja félbe az articsókákat (ezt a lépést a főzés előtt is megteheti) majd tisztítsa meg az articsóka közepét egy kiskanál segítségével.
 3. Vegyen egy üveget és töltse meg félig olíva olajjal, félig pedig frissen facsart citrom lével. Aprítsa fel a petrezselymet és préselje le a fokhagymákat, majd tegye hozzá az üveg tartalmához. Adjon hozzá ízlés szerint sót és borsot, keverje át alaposan és kész is a töltelék.
 4. Helyezze a tölteléket egy kanál segítségével a félbevágott articsókák közepébe.
Ízletes fokhagymával töltött articsóka

Jó étvágyat kíván a zsido.com csapata!

zsido.com

Részletek

Dátum:
2023-04-13
Időpont:
20:18